Преди 1000 години, през 1023 г. , започва строежът на това изумително бенедиктинско абатство в готически стил, известно в целия средновековен свят като "Чудото на Запада".

Свързани новини

21.01.2023 07:00

Седемте чудеса на света, които да посетите през 2023 г

Видян 3622 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От оригиналните седем чудеса на света все още съществува само едно - Големите пирамиди в Гиза. Висящите градини във Вавилон, Александрийският фар, храмът на Артемида, Родоският колос, статуята на Зевс в Олимпия и мавзолеят в Халикарнас са избледнели в прахта и спомена. Вместо това вижте седем нови чудеса. Те са Акрополите на нашето време, Стоунхендж на днешния ден. Това означава също, че те могат да бъдат видени от първо лице. Така и трябва. Защото истинската магия на чудото не е в самото нещо, а в това, че колкото повече търсиш чудо в света, толкова повече чудото на света става част от теб.


Мон Сен Мишел



Преди 1000 години, през 1023 г. , започва строежът на това изумително бенедиктинско абатство в готически стил, известно в целия средновековен свят като "Чудото на Запада".

Лесно е да се разбере защо. Извисявайки се на върха на скалисто възвишение, на половин миля от морето, в средата на залива Мон-Сен-Мишел, той изглежда като нещо, което е сънувано в приказка. Заливът е разположен на границата между Нормандия и Бретан и е дом на най-големия прилив в Европа, който през пролетта достига близо 50 фута. По време на отлив до абатството може да се стигне бос, като се прекосят обширните пясъчни равнини, които го заобикалят. По време на прилив тя сякаш се носи в морето като океански мираж.

Завършването му отнема 500 години и привлича поклонници от цял свят. Макар че самото абатство е архитектурно чудо, комбинацията от море и камък го отличава. Може би никъде другаде в Европа естетическият блясък на архитектурата не се допълва така съблазнително от природния свят.


2. Ледник Перито Морено, Аржентина



Аржентина може и да е спечелила Световната купа, но Лионел Меси не е единственото чудо на страната. Перито Морено е смятан от мнозина за най-красивия ледник на Земята. Тази огромна стена от назъбен тюркоазен лед, разположена в националния парк "Лос Гласиарес" в далечната южна част на Патагония, обхваща повече от 100 квадратни мили и достига височина почти 200 метра.


Това е мощно място. Изкачете се до някоя от гледните точки или отидете с лодка до ръба на ледниковата стена, за да чуете гърмежа на чупещия се лед, когато огромни айсберги се вливат в дълбоките сини води на езерото Аржентино. Искрящи на слънцето като кристали, те се носят по залива в ослепителни форми и сияещи цветове, засенчени от огромния леден език, от който се раждат.


3. AlUla, Саудитска Арабия



АлУла е място с изключителна история и културно наследство. Но доскоро почти никой не беше чувал за него, камо ли да го е посещавал. Това се променя. В края на 2022 г. обектът официално отваря врати за посетители и по този начин разкрива над 200 000-годишна част от арабската история.


Голяма част от него е разположена в сърцето на северозападната пустиня на Саудитска Арабия и все още не е открита. Смята се, че са разкопани по-малко от 5 % от обекта. Обектът на световното културно наследство на ЮНЕСКО Хегра е известен със сложните си монументални гробници, издълбани в суровите скали от червен пясъчник; старият град АлУла е лабиринт от изоставени къщи от кални тухли, обсипани със земните нюанси на пустинята. Тук има древни скални рисунки и ресторанти на известни готвачи - включително Maraya, създаден от Джейсън Атертън, носител на звезда Мишлен, и разположен на върха на най-голямата огледална сграда в света.



4. Манастирът "Гнездото на тигъра", Бутан




В края на 2022 г. е завършен дългоочакваният Транс-Бутански маршрут - 402-километров маршрут за пешеходен туризъм, който пресича страната от Хаа в западната част до Трашиганг в източната. Преминавайки през 27 местни села, десетки храмове и 12 планински прохода, това е може би най-добрият начин да се види едно от последните велики хималайски царства.


В много отношения самата страна е истинско чудо, заобиколена от най-високите върхове в света и с дълбоко автентична хималайска култура. Но манастирът "Гнездото на тигъра" или Паро Такцанг е специален. Този комплекс от четири будистки храма и жилищни сгради с избелели стени, яркочервени покриви и златни куполни тавани, разположен буквално на ръба на скала на 914 метра над долината Паро, е почти прекалено опасен, за да е истински.


Но може би в това е смисълът. Манастирът е построен на мястото на пещера, в която се смята, че през VIII в. е медитирал Гуру Ринпоче, един от основателите на будизма в региона. Не е лесно да се стигне дотам, изисква се стръмен двучасов преход, но ако успеете, част от просветлението, което е търсил, може да се пренесе и върху вас.


5. Кападокия, Турция



През 2023 г. се навършват 100 години от края на Османската империя и началото на съвременна Турция. Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, Турция е богата на вдъхновяваща култура и наследство. Но в него се намира и едно от най-големите природни чудеса в света - Кападокия.


Това неземно пространство от огромни скални кули, наречени "приказни комини", оцветени в червено и охра с изваяни от вятъра корони, е един от най-сюрреалистичните пейзажи на Земята. Но това, което се намира в тях, прави Кападокия наистина специална.


От около 1200 г. пр. н. е. хората започват да издълбават домове в самата скала. Но това не са обикновени пещери. Скалните къщи в Кападокия са като произведения на изкуството, с детайлно изработени фасади, врати, прозорци и стълбища, издълбани от вътрешността на планината. Цели градове са издълбани под земята като обърнати небостъргачи.


В някои от тях можете и да останете. Тук има прекрасни бутикови луксозни пещерни хотели, полети с балон над долината и лозя със сладко местно вино. В страна, пропита с мистерии и митове, Кападокия може би е най-примамливото място от всички.


6. Езерният район, Великобритания



Авторът Алфред Уейнрайт нарича британския маршрут "От крайбрежието до крайбрежието", за който е създал и написал известния днес пътеводител, "една от най-великите разходки в света" Тази година тя навършва 50 години и няма по-подходящ момент да я разгледате сами.


Простирайки се на 305км през Северна Англия от Сейнт Бийз на Ирландско море до залива Робин Худ на Северно море, той се превърна в най-популярния поход на дълги разстояния в страната. Има много забележителности, но несъмнено най-красивата част от всички е участъкът, който пресича Езерния район.


Този ценен национален парк е изпълнен с чудеса: езерото Уиндемир - най-големият водоем в парка; Сток Гил Форс - един от най-впечатляващите водопади в страната; Скафел Пайк - най-високият връх в Англия с височина 978 метра, и др.


Поетът Уърдсуърт, седейки на брега на езерото Грасмър, го нарича "най-красивото място, което човек някога е намирал" Поезията му и наследството на Уейнрайт звучат в тези долини. Елате и се разходете по най-великата му пътека и може би ще чуете част от поезията, която звучи сред хълмовете и до днес.


7. Бягането на сардини, Южна Африка



"Бягането на сардини" е едно от най-забележителните събития в океана. Всяка година от май до юли десетки милиони сардини мигрират по дивото крайбрежие на Южна Африка. Смята се, че по отношение на биомасата тя съперничи дори на голямата миграция на гну в Африка. Дължината на плитчините може да достигне до 14.5 km. Активността във водата е толкова интензивна, че може да се наблюдава от самолет.


Но сардините са само половината от историята. След тях се движат десетки големи бели акули, косатки и множество други хищници, които ги струпват в плътно натъпкани кълба с примамка, за да ги уловят по-лесно. Това е епична лудост за хранене.


Тези, които имат достатъчно смелост да се гмуркат или да се гмуркат с шнорхел, ще бъдат заобиколени от огромни кълба сребристи люспи, които се стремят да избягат от гладните усти, които ги преследват. За щастие тези усти са твърде заети да се хранят, за да се интересуват от нас, хората, които споделяме водата с тях. Наричат го "Синият Серенгети" и това е едно от най-вълнуващите подводни приключения на планетата. Включете се, ако се осмелявате.


Снимки: Getty


Източник: cntraveler.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете