Създателят на Half-Life и Steam прави мозъчен чип.

Свързани новини

14.04.2024 16:30

Създателят на Half-Life и Steam прави мозъчен чип

Видян 5225 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От години шефът на Valve, Гейб Нюъл, тихомълком изгражда стартиращата компания Starfish Neuroscience. Целта ѝ е разработването на мозъчен имплант, който да осигури надеждна връзка мозък-компютър (BCI).

Според описанието, имплантът се състои от "минимално инвазивни безжични сензори и задвижващи механизми."

В момента не се знае много за дейността на Starfish, освен че първият проект обещава да "подобри начина, по който си взаимодействаме със света".

Екипът е малък и търси нови попълнения. В него влизат хардуерният инженер на Valve VR Алън Йейтс.

"Ние сме хоризонтална организация. Нямаме мениджъри, нито директни подчинени. Имаме колеги и сътрудници, с които сме равни. Фокусът ни е върху изграждане на следващото поколение невронни интерфейси.

Ние наемаме експерти в областта, които мислят широко и вземат добри решения и които са готови да вземат под внимание прозрението и опита на колегите си. Ако това ви звучи интересно, помислете за кандидатстване. Ще се радваме да ви чуем", гласи обявата на сайта на Starfish.

Центърът на стартъпа е сграда с разгърната площ от 1 декар в Белвю, щата Вашингтон, САЩ. Търсеният набор от специалисти е доста голям и обхваща психолози, медицински специалисти, ИТ специалисти и различни видове инженери.

Преди време Нюел заяви, че способността ни да изживеем съществуващите игри е ограничена от нашето физическо тяло - или "периферното устройства от месо", както той се изразява.

Но директното взаимодействие с мозъка на играча с компютъра може да отвори много повече възможности.

"Реалният свят ще изглежда плосък и безцветен, в сравнение с преживяванията, които ще можете да създадете в мозъците на хората", казва Нюел.

Освен използването им в игрите, Нюел казва, че интерфейсите мозък-компютър могат да помогнат в други области на човешкия живот като съня. "Едно от ранните приложения, които очаквам да видим, е подобряването на съня - сънят ще се превърне в приложение, което стартирате, когато казвате "О, имам нужда от толкова много сън, имам нужда от толкова много REM", казва той.

Въпреки възможностите, Нюел признава, че интерфейсите мозък-компютър носят своите рискове. Той казва, че идеята BCI да накара някого да почувства болка е "сложна тема" и добавя, че мозъчните импланти могат да бъдат податливи на вируси.

"Никой не иска да каже:" О, помниш ли Боб? Спомняте ли си, когато Боб беше хакнат от руски зловреден софтуер? Това беше гадно - той все още ли тича гол през горите?", шегува се Нюел. "Хората ще трябва да имат голяма увереност, че мозъчните импланти нямат дългосрочни рискове за здравето."

Други високопоставени компании, които в момента проучват интерфейсите мозък-компютър, включват Meta на Марк Зукърбърг, която работи върху начин да позволи на потребителите да пишат с мозъка си, и Neuralink на Илън Мъск, която вече имплантира първия си мозъчен чип на човек.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.04.2024 22:27

    Няма да притежавате нищо и ще сте щастливи.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци