Свързани новини

19.02.2019 09:55

Сътвориха правен абсурд - внесоха поправки на необнародвани поправки

Видян 2657 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един уикенд време беше необходим на ГЕРБ, за да направи диаметрална смяна на позицията си по иначе принципния въпрос за ЦИК и отмяната на преференции. След нареждане на премиера Бойко Борисов от ръководството на партията внeсоха нов законопроект, който отменя собствените им поправки в Избирателния кодекс (ИК) от петък. С подобно разпореждане ще бъдат върнати преференциите в нивата, които са били досега, както и ще се стартира процедура за избор на нова ЦИК, обяви  шефката на НС Цвета Караянчева.  ПГ на ГЕРБ вече внесе в деловодството на НС нов Закон за изменение и допълнение на ИК. Още в сряда правната комисия в НС трябва да възстанови текстовете, каквито са били.


На практика това е изключително абсурдна ситуация от гледа точка на правото, тъй като става дума за редакция на промени, които вече са гласувани от правната комисия и НС, но още не са стигнали до етап обнародване в Държавен вестник. Сама по себе поправката на закон, който не е получил окончателна легитимация е спорен казус, който може да завърши с формално обнародване и моментална поправка по същия ред.


От ДПС заявиха, че в момента не могат да се правят никакви законодателни действия в посока на поправки, тъй като, докато ИК не е обнародван, той не съществува в правния мир.


Освен това, така от ГЕРБ изпреварват реакцията на президента Румен Радев, който в двуседмичен срок, считано от петък, трябва да обяви дали пуска закона и издава указ или му налага вето. Управляващите вече побързаха да се похвалят, че са избегнали поредния „шамар” на президентската институция. А всъщност политически спасиха Радев.


Връщането на старите текстове в ИК ще бъде направено, "независимо от това дали президентът ще наложи вето или не", обяви по-рано шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, с чийто подпис бяха внесени в деловодството на НС поправките на поправките на ИК.


"Това е така наречената огледална техника, тоест процедурата тече, без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в ИК", обясни пред 24 часа шефът на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.  Той вече е написал и процедурните правила, по които ще се приеме новият (стар) проект.


 Според конституционалиста и депутат от ГЕРБ Георги Марков обаче внасянето на нов закон все пак трябва да стане едва след санкцията на президента. Ако е вето - да се подкрепи ветото. Ако е указ - чака се обнародването му и тогава НС може да пристъпи към гласуване на нов законопроект.


 Това означава, че не може да се влезе в т.нар. процедура на "огледална техника", за която говори Кирилов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ми то дани тъпото и по велик от лъчо мозъка и плфдифския пует!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    този малоумник е за бесене-като олигофрен е и сътворява само идиотизми

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог