Свързани новини

18.02.2019 17:45

ГЕРБ се уплаши от Нинова и митинга, връща преференциите и избора на ЦИК

Видян 2528 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Броени часове преди предвидения за понеделник вечер протест пред НС, управляващите дадоха заден и заявиха, че ще променят част от поправките в Изборния кодекс (ИК), приети предишния работен ден в коалиция с ДПС. Силният политически и обществен натиск провокираха премиера Бойко Борисов спешно да свика Изпълнителната комисия  на партията си. На пресконференция  след заседанието той обяви, че "въпросът с преференциите ще бъде прерагледан и ще бъде избрана нова Централна избирателна комсия (ЦИК)". „Възложил съм на ПГ да се намерят всички законови методи и да се стартира процедура за нова комисия”, съобщи премиерът. По въпроса с ЦИК всъщност просто трябва да се спази ... Законът!


 Политбюро на ГЕРБ се събра часове преди готвения протест на пл. Народно събрание срещу промените в ИК. В социалните мрежи хиляди граждани  изявиха желанието си да изразят недоволството си срещу отнетото им последно право за мажоритарен вот.


„Оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила”, заяви на пресконференцията бившият конституционен съдия Георги Марков, който още в петък призова премиера да се намеси. „За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК”, посочи той. Припомняме, че заради поправките от БСП вече заявиха намерението си за се обърнат към Венецианкстата комисия и КС. Социалистите се позоваха на международните правни норми, според които правилата в ИК не може да се променят 6 месеца преди избори, а следващият вот е след 3 месеца.


Заседанието на ръководството на партията мина без шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, основен двигател на промените в ИК, който бе на закуска в Прищина. На няколко пъти обаче Борисов го спомена и се опита да обясни, че решенията му в  НС "към момента" били правилни, но после опозицията му забила нож в гърба.


„Днес свиках ИК на ГЕРБ, вчера разговарях с колегата Цветанов и след заплахите, за да се запази кворума в парламента, приехме това решение”, заяви Борисов. Напомняме, че в петък промените в ИК минаха, след като ДПС осигури кворум и гласове. Цветанов отиде на консултации в стаята на движението, а после призна, че без приемането на позорните норми е щяло да се разпадне 44-ото НС.


Според премиера Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ".   


„Да не би ГЕРБ да са свалили Борисов от лидерския пост и да са избрали Цветанов”, запита ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, че в неделя от БСП решиха да напуснат НС заради промените в ИК.  Социалистите обявиха, че ДПС крепи сегашното управление. Лично Цветанов призна в интервю по-рано, че подкрепата за текста, свързан с преференциите, е била договорена, за да се закрепи сегашното правителство.  Йордан Цонев от ДПС обаче  коментира, че "дори и ДПС не може да стабилизира това управление".


„Издебват ме, когато съм в чужбина и тогава създават напрежение”, оплака се премиерът по адрес на опозицията. Сякаш не ГЕРБ гласува промените. Борисов не скри колко е раздразнен и от тези коментари: ” Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза, че ни извиват ръце – не”, обясни той, визирайки ДПС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Надзирателка 30.06.2019 14:08

    Това вестниче е лъжлив парцал.Скоро ще изчезне!!

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Напротив Надзирателке. Няма да изчезне. Иска ви се на вас ГЕРБавите да няма източник на верни новини, ама няма да я бъде вашата.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Герберастите са в паника, а СИК-аджията по стар комунистически принцип иска да прехвърли вината върху другите от свитата, по метода на Ленин, Сталин и Хитлер отново решава всеки един случай чрез лични нареждания. Приема себе си над парламента, конституцията и законите в страната. Неволно си спомням

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    До Надзирателка: По името ти личи,че трябва да си точно там,при надзирателките. А по повод коментара ти,всички кпито са с различно мнение от Вашето са лъжливи парцали.Много познато от историята.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху