Марк Зукърбърг

Свързани новини

01.07.2023 08:06

Съсредоточете се върху изграждането на взаимоотношения, а не върху "обективната насоченост": Марк Зукърбърг към младите хора

Видян 19677 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повечето хора познават историята на Facebook от стаята в общежитието. Но според Марк Зукърбърг може би сте научили грешен урок от нея.

В неотдавнашен епизод на "Lex Fridman Podcast", воден от компютърния учен от Масачузетския технологичен институт (MIT) Лекс Фридман, Зукърбърг заяви, че първоначалната му способност да стартира Facebook през 2004 г. не се дължи на това, че е напуснал колежа или е изоставил други свои интереси. По-скоро, казва главният изпълнителен директор на Meta, това се дължи на личните връзки, които е създал още в училище.

С кого прекарвате времето си в колежа, каза Зукърбърг, е "най-важното решение", което всеки студент може да вземе в колежа. "Вие се превръщате в хората, с които се обграждате", обясни той. "Мисля, че вероятно хората като цяло са твърде обективно фокусирани и може би не са достатъчно фокусирани върху връзките и хората, с които основно изграждат взаимоотношения [с]."


Зукърбърг се запознава със съоснователите си на Facebook - Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Крис Хюз и Андрю Макколъм - докато петимата са студенти в Харвардския университет в началото на 2000-те години. Техният бизнес направи революция в социалните медии и се превърна в една от най-големите компании в света: Към петък следобед пазарната капитализация на Meta възлиза на 582,58 млрд. долара.

В крайна сметка групата се разделя по печално известен начин, описан подробно във филма "Социалната мрежа" от 2010 г. Но Зукърбърг заяви в подкаста, че и днес се опитва да дава приоритет на взаимоотношенията пред целите. Това важи особено за наемането на служители, каза той: Когато оценява кандидат за работа, той си представя какво би било да работи за него, вместо да бъде негов шеф.

"Ще наема някого да работи за мен само ако виждам себе си да работя за него", казва той.

Според Зукърбърг тази стратегия създава работна среда, която е по-сплотена и по-продуктивна: Ако работите с хора, които споделят вашите ценности на човешко ниво, е по-вероятно да постигнете безпроблемно работните си цели заедно. Според него всичко е въпрос на намиране на лична съвместимост, не по-различно от "избора на приятели или партньор".

Даването на приоритет на взаимоотношенията пред целите може да помогне да се обяснят и някои от по-спорните решения на Зукърбърг начело на Meta. Например в изтекъл меморандум от 2016 г., който за пръв път бе публикуван от Hacker News, Зукърбърг защитава тогавашния член на борда Питър Тийл, основен благодетел на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Зукърбърг пише, че запазването на Тийл в борда е по-важно от всякаква възприета реакция, която компанията може да получи, като твърди, че Facebook "не може да създаде култура, която казва, че се грижи за разнообразието, а след това изключва почти половината страна, защото подкрепя политически кандидат".

Този ход може да има последствия. Много от критиците на Зукърбърг смятат, че лоялността му към Тийл, ранен инвеститор във Facebook, може да е повлияла на начина, по който Facebook наблюдава - или игнорира - дезинформацията в платформата за социални медии преди изборите през 2016 г. и 2020 г.

През 2019 г. разследване на "Уолстрийт джърнъл" разкри, че Тийл е бил сред тези, които са оказвали натиск върху Зукърбърг да не проверява фактите в политическите реклами на платформата си. Същата година трима дългогодишни членове на борда на директорите напуснаха компанията. Оттогава както демократи, така и републикански законодатели критикуват начина, по който Facebook управлява съдържанието в платформата си.


 Източник: cnbc.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец