Също така администрацията на Байдън отменя забраната за търговия с определени венецуелски суверенни облигации и финансови инструменти, принадлежащи на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

Свързани новини

19.10.2023 11:55

САЩ вдигат санкциите срещу венецуелския петрол и злато

Видян 694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съединените щати частично са отменили санкциите срещу правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, след като вчера бе постигнато споразумение между социалистическото правителство на Венецуела и местната опозиция, което включва план за провеждане на свободни президентски избори в страната догодина, предаде ДПА.

В изявление на Държавния департамент на САЩ и финансовото министерство, американската администрация съобщи, че ще предостави шестмесечен общ лиценз, временно разрешаващ трансакции, свързани с петролния и газов сектор във Венецуела, и втори общ лиценз, разрешаващ операции на венецуелската държавна златодобивна компания "Минервен" (Minerven), по-рано санкционирана за търговия на черния пазар, посочва БТА.

Също така администрацията на Байдън отменя забраната за търговия с определени венецуелски суверенни облигации и финансови инструменти, принадлежащи на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

САЩ са готови да възстановят санкциите, ако в даден момент венецуелският режим не изпълни ангажиментите си. Белият дом очаква конкретни действия, предприети от правителството на Мадуро до края на ноември, включително упълномощаване на опозиционни кандидати да участие в предстоящите избори и "началото на освобождаването" на всички американски граждани, неправомерно задържани в страната.

"В съответствие с нашата дългогодишна политика, в резултат на това споразумение, Съединените щати ще осигурят ограничено облекчаване на санкциите, предимно в петролния и газов сектор, в отговор на това важно развитие", каза американски служител пред репортери снощи. "Нашата крайна цел на санкциите е да доведем до положителна промяна в поведението (на венецуелските власти – бел. р.), добави служителят.

Представители на Държавния департамент също отбелязаха, че други санкции и ограничения на Венецуела остават в сила и че облекчението може да бъде изменено или отменено, ако Мадуро и неговите представители "не успеят да изпълнят ангажиментите си".

Изявлението на американските власти дойде ден, след като представители на режима на Мадуро и представители на опозицията подписаха две отделни споразумения, проправящи пътя за президентските избори, които ще бъдат под международното наблюдение на Европейския съюз, ООН и други наблюдатели през идната година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец