Мъж минава покрай горящ газопровод, който е бил ударен по време на обстрел от руски позиции в квартал в северната част на Харков, Украйна, 31 март 2022 г. REUTERS/Thomas Peter

Свързани новини

02.04.2022 09:00

САЩ тихомълком одобряват искането на Украйна за защитно оборудване срещу евентуална атака с химическо оръжие: Politico

Видян 3601 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съединените щати тихомълком удовлетворяват искането на Украйна за предоставяне на защитно оборудване срещу евентуална атака с химическо оръжие от страна на Русия, съобщиха четирима представители на администрацията пред POLITICO.




САЩ и западните им съюзници се опасяват, че руският президент Владимир Путин ще нареди използването на химическо оръжие, за да сломи твърдата съпротива на Украйна. На свой ред Кремъл отправя обвинения срещу САЩ и Украйна за биологично оръжие и химически атаки, което кара американските служители да се опасяват, че Русия подготвя операция под фалшив флаг, отбелязва Политико.


 


Междувременно САЩ бързат да осигурят на украинските цивилни противогази, костюми и други материали, въпреки че Киев може да реши да изпрати тези защитни средства на своите военни. Все още обаче не е ясно колко средства вече са изпратени и колко планират да изпратят САЩ.


 


"Правителството на САЩ предоставя на правителството на Украйна животоспасяващо оборудване и консумативи, които биха могли да бъдат използвани в случай на използване на химически и биологични оръжия от страна на Русия срещу Украйна", потвърди говорител на Съвета за национална сигурност в писмено изявление за POLITICO. "Тази помощ не застрашава вътрешната ни готовност. "




Процесът на предоставяне на лични предпазни средства, известни като ЛПС, на Украйна е класическа междуведомствена плетеница. Министерството на здравеопазването и човешките ресурси предоставя оборудването, като двама служители казват, че част от него идва от стратегическите национални запаси.


 


Американската агенция за международно развитие, чийто администратор Саманта Пауър пътува до Полша през февруари, след това изпраща помощта по съществуващите линии за доставки в Украйна и възстановява разходите на HHS за оборудването. Тъй като участва USAID, личните предпазни средства трябва да са предназначени за гражданска, а не за военна употреба. Предназначението на материалите е Министерството на здравеопазването на Украйна, което е отправило молбата за помощ към САЩ и техните съюзници.




Дали министерството ще предостави личните предпазни средства на украинските военни, е въпрос на местно решение.




Пентагонът също е готов да окаже помощ, заяви един от служителите, но ролята му в процеса остава неясна.


 


Американските усилия се съчетават с подобна помощ от съюзниците. В речта си ден преди извънредната среща на върха на НАТО на 24 март генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че очаква членовете на НАТО да предоставят "оборудване, което да помогне на Украйна да се защити от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи".


 


На следващия ден обаче президентът Джо Байдън отказа да разкрие дали САЩ разполагат с разузнавателна информация за плановете на Русия да използва химически оръжия. Той каза, че Америка ще реагира, ако Путин нареди на военните си да ги разположат. "Ще реагираме, ако той я използва. Характерът на отговора ще




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 03.04.2022 10:02

    Защо САЩ непрекъснато забъркват и се бъркат все на места твърде далече от тяхната територия и причиняват войни и милиони невинни жертви?! Кога ще се проумее факта, че единственото, което интересува американците са тяхната икономика и наливане непрекъснато на милиарди в нея от поръчки с принуда. Факт е, че взеха предварително милиарди от най-бедната ЕС държава и изчезващ народ за морално остарели самолетчета на хартия, които кой знае кога ще решат да ни предоставят и никой не е в състояние да ги накара да компенсират неизпълняването на договора!!!

  • 002 Anonimen 02.04.2022 23:17

    в Африка белите проститутки са украинки, замъкнати там от украинската мафия

  • 001 Anonimen 02.04.2022 12:57

    Какъв коментар ? Понеже му идва краят/да ритне камбаната/, няма наши, няма ваши - всички да мрат.Идиотизъм, кретенизъм, ПУТИНИЗЪМ !!! Бързо повикайте Волгин, той ще обясни защо децата и тия и ония трябва да мрат !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред