Белият дом планира да "убие" руския енергиен проект Arctic LNG 2, според помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Пайът.

Свързани новини

10.11.2023 17:23

САЩ се стремят да "убият" голям енергиен проект в Арктика

Видян 1107 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белият дом планира да "убие" руския енергиен проект Arctic LNG 2, според помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Пайът.

Проектът в северната част на полуостров Гидан се управлява от независимия руски производител на втечнен природен газ Новатек. Той ще включва три влака за втечнен природен газ с общ годишен производствен капацитет от 19,8 млн. тона. Първият влак беше пуснат в експлоатация през юли, а останалите два са планирани за 2024 и 2025 г.


По време на изслушване в сенатската комисия по външни отношения относно интересите на САЩ в областта на националната сигурност в Украйна, Пайът заяви: Миналата седмица например наложихме нови санкции срещу проекта "Арктик СПГ 2", който е водещият проект на Новатек.

"Нашата цел е да унищожим този проект", подчерта той, като заяви, че проектът е създаден с цел да превърне Русия в най-големия износител на втечнен природен газ в света.

Според Пайът плановете на Русия се спъват от санкциите, наложени чрез сътрудничеството между САЩ и техните съюзници в Г-7 и извън нея.


 Американският служител заяви също, че Белият дом "работи със страните, които исторически са зависели от руската енергия и които плащат за ресурсите на Кремъл". Пайът твърди, че това е било направено "доста успешно" в ЕС.

"Трябва да продължим да се фокусираме върху азиатския фронт", добави той, подчертавайки, че настоящата коалиция за ограничаване на цените ще помогне за постигането на тази цел.

Според Пайът таванът на цената от 60 долара за барел върху руския износ на петрол по море, наложен от страните от ЕС и Г-7 през декември, е успял да намали енергийните приходи на Москва, като същевременно е запазил руския суров петрол на световните пазари и е избегнал по-нататъшна дестабилизация.

По-рано тази седмица японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че санкциите върху проекта Arctic LNG 2 могат да имат голямо отрицателно въздействие върху бизнеса в Япония, като добави, че Токио ще работи с Г-7 за поддържане на стабилни енергийни доставки.

Преди това Япония освободи от санкции руските проекти за втечнен природен газ в Сахалин и Арктика и продължи да предоставя архитектурни и инженерни услуги на страната.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион