Индия провежда политика на намаляване на зависимостта си от чуждестранни доставки чрез развитие на вътрешния отбранителен сектор

Свързани новини

18.05.2022 18:07

САЩ се опитват да откажат Индия от руските оръжия с пакет за помощ за въоръжаване: Блумбърг

Видян 5004 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да склони Индия да забави сътрудничеството си с Русия в областта на отбраната, като предложи на Делхи пакет за военна помощ, който може да достигне 500 млн. долара, съобщи във вторник агенция Блумбърг, позовавайки се на анонимни източници.



Русия отдавна е основен доставчик на оръжие за Индия, особено на по-сложни оръжейни системи като изтребители и бойни подводници. Най-малко от 2000 г. насам тя е най-големият продавач на оръжие за Индия, с изключение на миналата година, когато Франция зае водещо място. САЩ, Израел и Обединеното кралство също са сред основните доставчици.


 


Индия провежда политика на намаляване на зависимостта си от чуждестранни доставки чрез развитие на вътрешния отбранителен сектор, а през последните години диверсифицира и вноса на оръжие, но Москва остава неин ключов партньор, като през последните пет години задоволява почти половината от нуждите на Индия.




Според Bloomberg Вашингтон се надява, че помощта ще помогне на Индия да се отдалечи от Русия и да се приближи към САЩ.


 


 


Докладът идва преди срещата на върха на лидерите на Четворката - четиристранен механизъм за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион - която включва също САЩ, Япония и Австралия, която ще се проведе следващата седмица. Вашингтон я възприема като ключов компонент за противопоставяне на Китай, друга азиатска сила, с която Индия отдавна си съперничи.


 




Подобно на много други незападни държави, Индия отказа да се присъедини към водената от САЩ кампания за наказване на Русия за военната ѝ офанзива срещу Украйна Делхи купува повече руски суров петрол на значително по-ниска цена.


 



Макар че западните държави изразиха недоволство от липсата на подкрепа за техните политики спрямо Русия, те не пожелаха да предприемат ответни мерки срещу Индия. Същото важеше и преди конфликта в Украйна.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Весела статистика в трудни времена 19.05.2022 00:30

    Индия, ако се брои заедно с Пакистан и Бангладеж, където живеят само индийци се доближава по брой на до населението до СМ. Индия е с почти 2 МИЛИАРДА, а СМ е с почти 2 МИЛИОНА население. Което значи , че са доста близки по население и по геостратегическа важност за света!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак