Руска пускова установка за междуконтинентални балистични ракети "Ярс" преминава през Червения площад по време на генералната репетиция на военния парад за Деня на победата в центъра на Москва, Русия, на 7 май. (Кирил Кудрявцев/AFP/Getty Images)

Свързани новини

24.09.2022 07:19

САЩ са предупредили Русия да не използва ядрени оръжия

Видян 8810 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според американски служители през последните няколко месеца САЩ са съобщили на Русия, че ще има последствия, ако Москва реши да използва ядрено оръжие.

Не стана ясно веднага как и кога са били изпратени предупрежденията. Според един от служителите Държавният департамент е участвал. Администрацията на Байдън също така се опираше силно на каналите на разузнаването, за да предава чувствителни послания на Москва по време на подготовката и преследването на руската война в Украйна, включително неотдавна при преговорите за неправомерно задържаните американци.


Предупрежденията идват в момент, когато руският президент Владимир Путин заплаши да използва ядрени оръжия в реч в сряда.

Представители на САЩ подчертават, че това не е първият път, в който Путин заплашва да използва ядрено оръжие от началото на повторната си инвазия в Украйна през февруари, въпреки че някои анализатори смятат тази заплаха за по-конкретна и ескалираща от предишната реторика на руския президент.



Източниците на The Post отбелязват, че комуникацията с Москва по ядрения въпрос е продължила през последните месеци. Въпреки че американски служители отказаха да съобщят кой е предал съобщенията и за какво точно се отнасят, според съобщенията целта на неяснотата е да се създаде "стратегическа двусмисленост" и да се остави Кремъл да гадае как САЩ ще реагират, ако Русия разположи ядрени оръжия.

В същото време изданието отбелязва, че не е ясно дали Вашингтон е поддържал контакт с Москва от сряда насам, когато руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация и обеща да използва "всички средства", необходими за защита на териториалната цялост на страната пред лицето на външни заплахи.

Според Washington Post обаче американски официални лица са посочили, че няма признаци, че Русия премества ядрените си активи, за да се подготви за ядрен удар.


 Засега високопоставени служители на ЦРУ заявяват публично, че не са забелязали признаци, че Русия се готви да използва ядрени оръжия. Но някои военни анализатори се опасяват, че Русия може да се опита да използва т. нар. тактическо или бойно ядрено оръжие в отговор на слабото си представяне в Украйна - тактика, която понякога се нарича "ескалация за деескалация" Служители на разузнаването смятат, че Путин вероятно би се обърнал към този вариант само ако смята, че Русия или неговият режим са екзистенциално застрашени, а не е ясно дали би сметнал, че загубата на войната в Украйна отговаря на това описание,  отбелязва CNN.


В четвъртък бившият президент на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Москва може да използва ядрени оръжия, за да защити територията си, включително републиките Донбас и областите Запорожие и Херсон, ако те решат да се присъединят към Русия.

Докладът за ядрените предупреждения на Вашингтон идва, след като миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Русия, че ако използва оръжия за масово унищожение в Украйна, ще бъде изправена пред тежки последици и ще се превърне в световен "парий".


В средата на август обаче руският министър на отбраната Сергей Шойгу отхвърли твърденията, че Москва може да използва ядрени оръжия в съседната страна, като "абсурдни", заявявайки, че в Украйна няма цели, които да оправдаят това.

Настоящата ядрена доктрина на Русия позволява използването на ядрени оръжия в случай на първи ядрен удар по нейната територия или инфраструктура, или ако съществуването на руската държава е застрашено от ядрени или конвенционални оръжия.


 На снимката:Руска пускова установка за междуконтинентални балистични ракети "Ярс" преминава през Червения площад по време на генералната репетиция на военния парад за Деня на победата в центъра на Москва, Русия, на 7 май. (Кирил Кудрявцев/AFP/Getty Images)


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 24.09.2022 20:40

    Сашките май забравят, че Русия не е Либия или Ирак. Иначе, да се анихилират заедно - аман от кравари и колхозници.Лошото е, че сме твърде близо.

  • 002 сър пичук 24.09.2022 19:04

    Забележете, има меморандум от Будапеща, от 1994 г., според който Украйна става първата ядрена държава, която се отказва от...ядреното оръжие! (4000 ядрени бойни глави, трети след САЩ и Мордор)Гаранти на границите и сигурността на Украйна без ядрените оръжия са същтите тези зли САЩ и Великобритания (не броим Мордор), така че имат пълното право (и задължение) да защитят териториалната цялост на Украйна, съгласно този меморандум. Понимаешь??

  • 001 хегемония на злото 24.09.2022 13:33

    А коя сила ще предупреди САЩ да престанат да се месят в делата на суверенни държави и да сеят война и смърт, но забележете, на хиляди километри от тяхната държава. Кога ще понесат вината и наказанието си за милионите убити от тях през последните години?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.