Путин каза, че Русия е готова да използва своите ядрени средства за възпиране, за да защити територията си от оръжия за масово унищожение, но не назова конкретни цели.

Свързани новини

22.09.2022 08:12

Байдън иска да ограничи правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

Видян 5888 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 1.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обръщайки се към Общото събрание на ООН в сряда, президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия в империализъм и стремеж да заличи Украйна като държава, като същевременно настоя, че САЩ не се стремят към конфликт, а само към сътрудничество. Байдън също така подкрепи разширяването на Съвета за сигурност на ООН и ограничаването на правото на вето за постоянните му членове.


„Русия безсрамно наруши основните принципи на Устава на ООН, не по-важни от ясната забрана срещу държави да превземат територията на своя съсед със сила“, каза Байдън, обвинявайки Москва, че се опитва да „изтрие суверенна държава от картата“.


Той също така настоя, че „никой не е заплашвал Русия“ и че руският президент Владимир Путин е отправил „явни ядрени заплахи срещу Европа“ и е показал „безразсъдно пренебрежение към отговорностите на режима за неразпространение“ в обръщението към нацията, излъчено по-рано през деня.


Путин каза, че Русия е готова да използва своите ядрени средства за възпиране, за да защити територията си от оръжия за масово унищожение, но не назова конкретни цели.


"Ако нациите могат да преследват имперските си амбиции без последствия, тогава излагаме на риск всичко, което тази институция представлява", заяви Байдън пред ООН, като добави, че САЩ желаят конфликтът в Украйна да приключи "при справедливи условия . . . че не можеш да завземеш територията на една нация със сила". Макар да не призовава открито за изгонване на Русия от ООН или от Съвета за сигурност, Байдън заяви, че членовете му трябва "последователно да защитават Устава" и "да се въздържат от използване на правото на вето, освен в редки, извънредни ситуации" Вашингтон също така иска да разшири броя на постоянните и ротационните членове на Съвета за сигурност на ООН с "държави, които отдавна подкрепяме", каза той.


Байдън обвини Русия, че "пуска лъжи" за причините за недостига на храни, като настоя, че санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници, "изрично" позволяват на Москва да изнася храни и торове без ограничения. Руското външно министерство посочва, че Западът е наложил санкции на всички руски морски превози и е блокирал застраховките, което на практика е попречило на товара да достигне местоназначението си.


Американският президент също така призова страните по света да не ограничават износа и да не "трупат" храна. Около десетина държави - например Индия, Индонезия, Кувейт и Турция - са наложили контрол върху износа тази година в отговор на недостига на храни, за който Байдън обвини Русия и Москва - на западните страни.

Лидерът на САЩ също така подчерта, че Вашингтон не търси конфликти, не принуждава никого да избира между съюз със САЩ и друга държава и подкрепя инфраструктурните инвестиции не за да създава зависимост, а за да увеличава самодостатъчността си.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 ясно като бял ден 22.09.2022 09:39

    Това, че този 80 годишен американец е с деменция явно устройва идеално глобалистите и САЩ и за това го намърдаха за президент на САЩ за да може да прокарват още по-успешно целите си и унищожаването на всяка своя цел, не само Русия, но и ЕС, което е факт благодарение на слугинажната дейност и зависимост на Урсула и всички малоумници в ЕК

  • 001 Anonimen 22.09.2022 08:42

    Щеше да е жубаво ако имаше поне една вярно нещо в тази изработена реч, на която се разчита да се хванат наивниците.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще