Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, удря район близо до Сдерот, Южен Израел, 9 октомври 2023 г. REUTERS/Amir Cohen Придобиване на лицензионни права

Свързани новини

10.10.2023 10:29

САЩ разполага с достатъчно оръжия за Израел, Украйна и други страни: Пентагонът

Видян 1416 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон може да изпълни всички искания на Израел за оръжия, оборудване и боеприпаси, като същевременно продължи да подкрепя Киев, заяви говорител на Пентагона пред репортери в понеделник.

"В състояние сме да продължим подкрепата си както за Украйна, така и за Израел, и да поддържаме собствената си глобална готовност", заяви високопоставен служител на Министерството на отбраната на информационен брифинг.

"Въпреки че оказваме и ще продължим да оказваме значителна подкрепа на Украйна, ние внимаваме да гарантираме, че можем да реагираме и на други кризи и непредвидени ситуации, да подкрепяме други партньори и да поддържаме собствената си военна готовност и способността си да подкрепяме други", добави по-късно служителят.

САЩ са в състояние да изпълнят "всяко искане, което нашите израелски колеги са отправили", и очакват "непрекъснато изпълнение" на някои от тези искания, каза още служителят. Макар и да отказа да обсъжда конкретни данни, говорителят заяви, че това се отнася за системите "Железен купол" и други системи за противовъздушна отбрана.

Пентагонът "работи възможно най-бързо", за да ускори доставката на "критично необходимите" боеприпаси и оборудване, както и да се свърже с военните изпълнители, за да ускори изпълнението на чакащите израелски поръчки.


Когато репортерите изразиха загриженост относно начина, по който американските оръжия биха могли да бъдат използвани, служителят на Пентагона заяви, че са въведени "строги практики и процедури за наблюдение на крайната употреба" и че САЩ са "в постоянен диалог с израелците относно техните оперативни планове".

Американските товарни самолети вече започнаха да кацат в Израел, въпреки че правителството обяви "пълна обсада" на Газа в отговор на набезите на Хамас, започнали в събота. Конфликтът, който започна в събота, е най-кървавият, който Израел е виждал от 1973 г. насам.


Пентагонът определи разполагането на ударната група на самолетоносача USS Gerald R. Ford в Източното Средиземноморие като "недвусмислена демонстрация не само на думи, но и на дело на подкрепата на САЩ за защитата на Израел". Целта на самолетоносача е "да послужи като възпиращ сигнал за Иран, ливанската Хизбула и всички други пълномощници в региона, които биха могли да обмислят да се възползват от настоящата ситуация, за да ескалират конфликта", заяви служителят.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева