Джао отново изрази позицията на Пекин, че едностранните санкции - инструмент, който САЩ предпочитат във външната си политика - са вредни за световната икономика и не могат да доведат до "мир и сигурност" - заявените цели на тези ограничения

Свързани новини

06.04.2022 14:43

САЩ печелят от кампанията си за налагане на антируски санкции, докато близките им съюзници страдат: Китай

Видян 1938 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ печелят от кампанията си за налагане на антируски санкции, докато дори близките им съюзници страдат, заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян по време на брифинг в сряда. Според него стремежът към антируски санкции трябва да бъде преустановен, за да се разреши украинската криза.




Вашингтон принуждава други държави да наложат санкции на Русия, но архитектите на тези мерки се стараят да избегнат всякакви разходи за самите САЩ, посочи китайският служител.


 


"Американските компании внасят руски торове. За Европа войната и санкциите доведоха до бежанци, отлив на капитали и недостиг на енергия", каза той. САЩ се поставят в положение, което им позволява да "се възползват от хаоса", добави той.


 


Джао отново изрази позицията на Пекин, че едностранните санкции - инструмент, който САЩ предпочитат във външната си политика - са вредни за световната икономика и не могат да доведат до "мир и сигурност" - заявените цели на тези ограничения.



"Ако САЩ наистина искат да насърчат деескалацията на ситуацията в Украйна, трябва да спрат да наливат масло в огъня, да се откажат от санкциите, да се въздържат от насилствени думи и действия и наистина да насърчават мира и преговорите", каза говорителят.


 


 


Изказването му идва в момент, когато САЩ и техните съюзници засилват натиска срещу Москва след твърденията на Киев, че руските войски са извършили военни престъпления в Украйна. Москва отхвърли обвиненията и заяви, че те очевидно целят да провалят продължаващия опит за преговори за мир.




По повод ситуацията в Буча, град северозападно от Киев, който е в центъра на твърденията на Киев, Джао заяви, че е необходимо задълбочено и независимо разследване, за да се установи какво се е случило там. Снимките от Буча са "обезпокоителни", каза той и добави, че "хуманитарните въпроси не бива да се политизират".


 


 "Всички обвинения трябва да се основават на факти и всички страни трябва да проявяват сдържаност и да избягват необосновани обвинения до приключване на разследването", каза той.




Дипломатът изрази подкрепата на Пекин за всяка инициатива, насочена към деескалация на насилието в Украйна.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.04.2022 20:53

    Съгласен ... и не на био лабораториите които не знам защо пропускат да се споменат от продажните ни управляващи...

  • 001 Anonimen 06.04.2022 17:24

    Кой разбрал разбрал, кой не е разбрал ще го разбере по трудния начин като нас, и всичко това благодарение на продажните ни антибългарски управляващи и политици

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей