Според генералния секретар Йенс Столтенберг Пекин представлява "системно предизвикателство за сигурността"

Свързани новини

06.04.2022 09:30

НАТО се насочва към Китай: Столтенберг

Видян 5226 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАТО планира да задълбочи сътрудничеството си с партньори от Азия в отговор на нарастващото "предизвикателство пред сигурността" от страна на Китай, който отказва да осъди продължаващата военна офанзива на Русия в Украйна, разкри генералният секретар на ръководения от САЩ блок Йенс Столтенберг по време на пресконференция във вторник.




Той обяви, че в блока ще гостуват външните министри на държавите членки, както и на Финландия, Швеция, Грузия и ЕС. Роденият в Норвегия служител обаче отбеляза, че са поканени и партньорите от Азиатско-тихоокеанския регион - Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея, като заяви, че настоящата криза в сигурността има "глобални последици".




Министрите ще обсъдят нови стратегически концепции, в които ще бъде отчетен военният конфликт в Украйна, но също така за първи път ще бъде включен въпросът за "нарастващото влияние на Китай и неговите принудителни политики на световната сцена, които представляват системно предизвикателство за нашата сигурност и за нашите демокрации".


 


 


"Виждаме, че Китай не желае да осъди руската агресия и се присъедини към Москва, поставяйки под съмнение правото на народите да избират своя път", заяви Столтенберг и призова демокрациите да отстояват своите ценности срещу "авторитарните сили".




Според финансираната от правителството на САЩ организация Freedom House пет от тридесетте членки на НАТО не се считат за пълноценни демокрации - Турция, Унгария, Албания, Северна Македония и Черна гора.




Той изрази надежда, че блокът ще успее да задълбочи сътрудничеството си с азиатско-тихоокеанските си партньори в области като "контрол на въоръженията, киберпространството, хибридните технологии и технологиите".


 


 От началото на руската военна офанзива срещу Украйна Пекин не заема конкретна позиция по въпроса, като призовава за мирно разрешаване на конфликта, но отказва да осъди действията на Москва или да се присъедини към мащабните икономически санкции, наложени на Русия от САЩ, Канада, Обединеното кралство, ЕС, Япония, Австралия и други държави.


 


 През последните няколко седмици САЩ оказват все по-голям натиск върху Китай да "избере страна", като Джо Байдън предупреди Пекин за потенциалните "последици" и "разходи", ако Китай реши да подкрепи Русия в конфликта в Украйна, било то с военни средства или като помогне за заобикалянето на международните санкции.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби