Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан говори по време на брифинг за пресата в Белия дом

Свързани новини

12.02.2022 08:12

САЩ описа руската инвазия

Видян 3338 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък Белият дом обяви, че смята, че Русия има всичко необходимо, за да нахлуе в Украйна "всеки момент", и призова американските граждани да напуснат страната, тъй като няма шанс за военна евакуация на САЩ, подобна на тази от Афганистан, предаде RT.




Съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън Джейк Съливан заяви пред репортери, че "инвазията може да започне по всяко време", ако руският президент Владимир Путин даде заповед, и дори може да започне "по време на Олимпийските игри".




Като призова всички американски граждани да напуснат Украйна, докато все още могат да използват търговски средства за пътуване, Съливан предупреди, че "няма изгледи за военна евакуация на САЩ в случай на руска инвазия".




Нахлуването на Русия "вероятно ще започне с въздушни бомбардировки и ракетни атаки", а последващата сухопътна атака ще наруши и комуникациите. "Никой няма да може да разчита на самолетни, железопътни или автомобилни полети, когато започнат военни действия", казва Съливан.


 


Формулировката на Съливан съвпада с тази на кореспондента на PBS по въпросите на националната сигурност Ник Шифрин, който малко преди пресконференцията в Белия дом се позова на анонимни американски служители, за да твърди, че Русия действително е решила да атакува. На въпрос за тези съобщения Съливан заяви, че "още не ги е видял", но те са погрешни и че Белият дом не вярва, че Русия е взела решение по някакъв начин.


Притиснат да предостави подробности, Съливан заяви, че разузнавателната общност на САЩ е преценила, че струпването на руски войски в близост до Украйна предполага "много ясна възможност Русия да реши" да предприеме военни действия "в сравнително кратки срокове", като добави, че има "надеждна перспектива" това да се случи през следващите дни.


Разузнавателната общност има "достатъчна увереност", че съществува "ясна възможност" Путин да "нареди" инвазия преди 20 февруари, заяви Съливан пред репортери, и че се разглежда възможността за "бързо нападение на град Киев".
 
 
Той също така повтори твърдението на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, че Русия работи за създаване на претекст за инвазия с "операция под фалшив флаг" в Източна Украйна. Подобно на Прайс, Съливан не представи никакви доказателства за това твърдение.


Москва многократно е отхвърляла твърденията на САЩ, че планира да нахлуе в Украйна, като "фалшиви новини".
 
©  AP Photo/Manuel Balce Ceneta
 
 
 
 
 

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 12.02.2022 21:35

    Руснаците са вече в Украйна!!! И сега какво, струпали са стохилядна армия с мирни цели на границата, така за самоотбрана? Мускули се показват с агресивна цел, плашене,рекет и така нужната война, за вътрешна употреба !

  • 003 песимист 12.02.2022 17:29

    Байдън е предупредил Путин, че Русия ще бъде подложена на жестоки санкции, ако не нападне Украйна!

  • 002 Anonimen 12.02.2022 16:44

    все предполагат и трупат войски в Украйна,морето почерня от новодошли АГРЕСОРИ с опиянение за война,да си я правят на тяхна земя,ние не ги искаме тук....вън от Европа,не я палете пак..

  • 001 иван 12.02.2022 10:57

    Ако Русия не нахлуе(където и да е)следва задължително да я санкционираме!.....Не може целия демократичен свят да е истерясал,а Путин да си трае!Тъй че-да трупаме оръжие и войски в Украйна и война до последния украинец....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби