Прекъсването на връзките и други не толкова радикални мерки бяха споменати във връзка с военната офанзива на Русия срещу Украйна, която страната осъди.

Свързани новини

19.04.2022 14:46

Съобщението за "прекъсване на връзките" с Русия е погрешка: Черна гора

Видян 1980 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Черна гора оттегли съобщение в Туитър, в което се говори за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия. От Подгорица заявиха, че е публикуван погрешка.




Във вторник вечерта в официалния акаунт на външното министерство на малката балканска държава в Twitter беше публикуван списък с мерки, които "държавните институции са длъжни" да приложат срещу Русия.


 


Начело на обширния списък е "прекратяване на дипломатическите отношения" Прекъсването на връзките и други не толкова радикални мерки бяха споменати във връзка с военната офанзива на Русия срещу Украйна, която страната осъди.


 


Няколко часа по-късно обаче черногорските власти премахнаха туита и се извиниха на обществеността "за грубия пропуск в публикуваното преди това изявление, в което вместо списък на ограничителните мерки погрешно е посочено, че те са влезли в сила".


 


Според обяснението прекъсването на дипломатическите отношения и други стъпки всъщност са споменати само като потенциални отговори на действията на Русия, към които Черна гора може да прибегне съгласно своето законодателство.


 


 


Въпросният туит обаче беше публикуван достатъчно дълго, за да може посолството на Русия в Черна гора да го забележи и да поиска официално разяснение от външното министерство на страната. Позовавайки се на неназовани руски дипломати, РИА Новости съобщи, че Москва е "поискала обяснение от външното министерство на Черна гора във връзка с публикация в Twitter, в която се споменава за скъсване на дипломатическите отношения.




В понеделник, след среща с координационния комитет, натоварен с прилагането на ограничителни мерки срещу Русия, черногорският външен министър Дорде Радулович определи военната кампания на Русия срещу Украйна като "преломен момент, който разклати структурата на европейската сигурност" Дипломатът също така подчерта решимостта на Черна гора да се присъедини към ЕС, като призова Брюксел да вземе решение за присъединяването на страната.


 


Политическите сили в Подгорица, които се застъпваха за санкции срещу Москва, първоначално не успяха да ги въведат на фона на вътрешна опозиция; въпреки това на 8 април Черна гора наложи серия от наказателни мерки срещу Русия. Няколко руски дипломати бяха изгонени от страната през март и април, а миналия месец балканската страна затвори въздушното си пространство за руски самолети.




В отговор на това на 24 март Русия обяви един черногорски дипломат за персона нон грата.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец