Украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата си с българския външен министър Теодора Генчовска

Свързани новини

19.04.2022 12:12

Русия не е същата, сега тя унищожава, измъчва и убива: Кулеба

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наясно съм с ролята на Русия в историята на България и може би и вие знаете за ролята й в нашата. Знам, че Русия е направила неща, които остават емоции в хората, но сега тя е различна - унищожава, измъчва, убива, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава разбиране. Надявам се, че ще дойде денят, когато мирът и сигурността в района на Черно море ще се възстанови.


 


Това каза украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата си с българския външен министър Теодора Генчовска.


 


Днес е особено важен ден за България, защото съм горда да приветствам външния министър на Украйна. Това, което обсъдихме е продължаващата агресия на Русия в Украйна. Днес е 55-ия ден от руската военна агресия. На срещата беше изразена за пореден път подкрепа от страна на България към украинската държава. Това, което е много важно, не само за Дмитро, но и за целия украински народ е да чувстват, че цялата демократична общественост подкрепя Украйна, каза Генчовска.


 


България е малка държава и съответно с нашите възможности ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Повече от 91 хил. украински граждани са приети на територията на България, като 80 хил. са получили временна закрила, подчерта Генчовска.


 


България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна. БЧК е дал 1,5 евро помощ, а Външно - 185 хил. евро хуманитарна помощ, които са пренасочени през различни хуманитарни организации. Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности.


 


Днес е рожденият ден на Дмитро и му пожелавам най-вече да е здрав, да има силите да продължи това, което трябва да довърши успешно. Надявам се да имаме и втора среща в по-мирни времена и се надявам тя да е скоро, допълни Генчовска.


 


София означава мъдрост и затова най-доброто, което мога да си пожелая е мъдрост, когато взимаме всички важни решения, каза пък Кулеба.


 


Благодаря на България, че прие украинските бежанци. Ние много добре осъзнаваме човешкия подход към украинските жени и деца. С цялото си сърце благодаря на българите, че им помогнаха. От началото на руската агресия България съзнателно подкрепя Украйна както в ЕС, така и в НАТО. Сигурен съм, че прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, а защото разбира, че сигурността на Украйна е и сигурността и на всички държави, продължи той.


 


Това, което става в Украйна, е важно за бъдещето на целия регион, ние не се борим само за нашата сигурност. Искам да благодаря на България, че подкрепя европейската перспектива на Украйна, обърна се той към Генчовска.


 


В началото на 90-те г. дойдох в България с родителите си с ферибот от Одеса до Варна. Прекарахме чудесна ваканция на плажовете в България, купих си няколко компактдиска с рок музика, ядох прекрасна българска храна. България заема специално място за мен и ще посветим всичките си усилия да изградим още по-близки отношения и да намерим взаимни проекти, каза Кулеба. Той изрази надежда, че войната скоро ще приключи и страната ни и Украйна ще продължат културния и туристически обмен, и отношенията между двете държави ще продължат да бъдат така близки.      


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв