Сам Олтман и Илон Мъск едва ли са непознати

Свързани новини

18.12.2023 10:15

Сам Олтман хвърли светлина върху враждата с Илон Мъск

Видян 639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сам Олтман и Илон Мъск едва ли са си непознати. Изпълнителните директори на OpenAI и Tesla, съответно, вечеряха заедно и споделиха една сцена. Те работиха заедно, за да стартират OpenAI през 2015 г., за да се противопоставят на господството на Google в областта на изкуствения интелект.

Но тези дни технологичните светила не са в добри отношения. Те често са се заяждали един с друг в социалните медии и на други обществени места. И какво стана?

Очевидно посоката, която OpenAI е поела, играе роля, но Олтман описа друг елемент, който да помогне да се обясни разминаването в неделна статия на New York Times.

„Има несъгласие, недоверие, его“, каза той пред вестника. „Колкото по-близко хората са насочени в една и съща посока, толкова по-спорни са разногласията. Виждате това в сектите и религиозните ордени. Има ожесточени битки между най-близките хора.”




Олтман и Мъск със сигурност изглеждаха насочени в една и съща посока по време на вечеря през 2015 г. в Rosewood Sand Hill, луксозен хотел в стил ранчо в Силиконовата долина. Google току-що беше придобил DeepMind, стартираща компания за невронни мрежи, базирана в Лондон, което я направи най-вероятната компания за разработване на изкуствен общ интелект или AGI, система, която може да се справи с хората, когато са изправени пред непозната задача.

На вечерята двамата мъже, заедно с други събрали се, обсъдиха стартирането на AI лаборатория, която ще бъде прозрачна, с отворен код и посветена на демократизирането на ползите от напредналия изкуствен интелект. Мъск и няколко други членове на „мафията PayPal“ – включително Питър Тийл и Рийд Хофман – инвестираха милиони, за да пуснат лабораторията в движение.

OpenAI стартира през 2015 г., но след борба за власт Мъск се раздели с него през 2018 г. Организацията с нестопанска цел, нуждаеща се от финансови и компютърни ресурси, се обърна към Microsoft, която от 2019 г. се ангажира да инвестира милиарди в нея. Олтман създаде компания с нестопанска цел в рамките на организацията с нестопанска цел, необичайна структура, която допринесе той да бъде уволнен за кратко, след което отново да бъде назначен като главен изпълнителен директор миналия месец.

Откакто се раздели с OpenAI, Мъск изрази отвращение от нейното ръководство при Олтман, особено след като OpenAI прие милиарди инвестиции от Microsoft.

„OpenAI беше създаден като компания с отворен код (поради което го нарекох „Open“ AI), компания с нестопанска цел, за да служи като противотежест на Google, но сега се превърна в компания със затворен код, с максимална печалба, ефективно контролирана от Microsoft “, туитна той по-рано тази година. — Изобщо не е това, което възнамерявах.

Мъск отдавна предупреждава за потенциалната опасност, която AI представлява за човечеството, но той също вижда обещанието му, ако бъде разработен безопасно. Чрез стартъпа си xAI миналия месец той обяви Grok, AI чатбот, който да съперничи на OpenAI's ChatGPT, чието пускане в края на миналата година постави началото на настоящия бум на AI.

Олтман бързо изпече Grok, предлагайки на X, че той „отговаря на въпроси с ужасен бумърски хумор по някакъв неудобен начин, който предизвиква смях“.

Мъск отвърна, че GPT-4 на OpenAI – който той нарече „GPT-Snore“ – няма чувство за хумор, като го нарече „горе-долу толкова смешен, колкото параван на подводница“.

Олтман нарече Мъск „шут“ по време на подкаста On With Kara Swisher, въпреки че той призна ролята, която е изиграл в привличането на най-добрите AI таланти към OpenAI. Мъск имаше ключово значение за набирането на персонал от главния учен на Google OpenAI Иля Суцкевер, който се присъедини към други членове на борда при уволнението на Олтман миналия месец, само за да се откаже скоро след това.

Част от враждата може да произтича от личността на Мъск. Той също така търгува с основателя на Amazon Джеф Безос от години, докато двамата се състезаваха в космическите си амбиции. И той прекъсна приятелството си със съоснователя на Google Лари Пейдж, разногласия, които според него произтичаха до голяма степен от бракониерството на Мъск на Sutskever.

„Той има стил, който не е стил, който бих искал да имам за себе си“, каза Олтман за Мъск в подкаста Swisher.

Но Олтман също така каза тогава, че Мъск „наистина се грижи за доброто бъдеще с AGI“, което се връща към по-скорошните му коментари, че „колкото по-близо хората са насочени в една и съща посока, толкова по-спорни са разногласията“.

Докога ще продължи ожесточената им битка, предстои да видим.


Източник: Fortune.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева