Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на двама от обвиняемите по делото Нексо - Антони Тренчев и Коста Кънчев, съобщи разследващият сайт BIRD

Свързани новини

28.09.2023 16:52

Съдът отмени европейските заповеди за арест на собствениците на Нексо

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на двама от обвиняемите по делото Нексо - Антони Тренчев и Коста Кънчев, съобщи разследващият сайт BIRD.


Напомняме, че компанията е доказан спонсор със стотици хиляди левове в управляващата ППДБ, а депутати от формацията имат общи фирми с двамата разследвани и съдени по цял свят с отнети лицензи. Също така за Нексо все още се водят разследвания в други държави, като САЩ, Великобритания, Израел, Естония. Предполага се, че подобна проверка се води и в Швейцария.


От съда съобщиха за Сега, че на 19 септември Софийската градска прокуратура е внесла в СГС досъдебно производство с постъпили по него жалби, с които се оспорват издадени европейски заповеди за арест (ЕЗА). В мотивите на съда се посочва, че издадените ЕЗА са незаконосъобразни, защото не е извършено надлежно призоваване на обвиняемите. От материалите се установява, че обвиняемите имат постоянни и известни адреси в Обединените арабски емирства, откъдето не са призовавани от разследващия орган.


Липсват и доказателства, че разследващите са предприели действия по призоваване на лицата чрез защитници или чрез механизмите за международна правна помощ, за да ги уведомят за воденото срещу тях наказателно производство. Разследващите са приели изначално, че се укриват, без да направят опит да ги призоват въобще. В материалите по едно от делата се съдържа призовка за връчване чрез механизмите на международната правна помощ, за която няма данни да е изпратена, получена, връчена или да е налице отказ от страна на властите на ОАЕ да я изпълнят. Няма и данни, че лицата не са намерени, отказват да получат призовките или е отказано


Напомняме, че преди 2 дни финансовият министър Асен Василев предложи въвеждането на данъчен бонус за търговците на криптовалути – финансови активи, за които е все по-модерно да се ползват за избягване на облагане и пране на пари. Идеята на Василев е да се въведе праг от 10% за нормативно признати разходи по доходите от сделки с виртуални валути, защото играчите на този пазар имали разходи.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв