Прокурори, следователи и агенти на контраразузнаването са влезли в четвъртък сутрин в офиси на известна фирма

Свързани новини

12.01.2023 11:19

Спецакция срещу "криптобанката" Nexo в София

Видян 3070 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 19' от всички медии направи преди месеци връзката между руските пари и "криптобанката" Nexo, чиито офиси бяха атакувани в съвместна операция на българските и американските спец.служби. Прокурори, следователи и агенти на контраразузнаването са влезли тази сутрин в офиси на известната фирма, собственост на български граждани, която търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни дестинации. Припомняме, че подгонената в САЩ и ЕС Nexo преди по-малко от 2 месеца взе сграда за „софийския си екип”, въпреки твърденията си, че няма бизнес у нас.


Кpиптoбaнĸaтa c бългapcĸи ĸopeни oбяви в ĸpaя нa 2022 гoдинa, чe пpeз cлeдвaщитe мeceци щe cпpe дa пpeдocтaвя cвoитe пpoдyĸти и ycлyги нa тepитopиятa нa eдин oт ocнoвнитe cи пaзapи - CAЩ. Дocтъпът дo дeпoзитния пpoдyĸт нa ĸoмпaниятa бeшe cпpян в 8 щaтa. Дo тoвa paзвитиe ce cтигнa, cлeд ĸaтo пpeз ceптeмвpи peгyлaтopитe в тeзи щaти зaпoчнaxa paзcлeдвaния зa нapyшeния нa зaĸoнитe зa цeннитe ĸнижa.


На брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира мащабната акция от днес в София.


През последните пет години през платформата Nexo са преминали над 94 млрд. долара. Установено е, че клиент на платформата е човек, обявен за финансиращ терористични актове, съобщи Милева.


„В София се провеждат активни действия с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тя е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България. Криптобанката действа чрез множество регистрирани дружества, по-голямата част от тях представляват пощенски кутии - кухи фирми”, добави Милева.


Следствието разпитва свидетели. Извършват се и обиски.


Началникът на киберотдела в следствието Светослав Василев допълни:


„Платформата е действала в много държави и всички знаете, че в някои от държавите е била забранена. Знаете, предполагам, от открити източници за техните проблеми в САЩ и че те формални напускат САЩ, въпреки че това не се е случило“. 


Акцията се провежда на бул. "Никола Вапцаров" 16 и ул. "Хенрик Ибсен". Около 10:00 ч. съвместните екипи на жандармерията и прокуратурата са пристигнали в двата офиса, където и текат действия по разследването.


Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.


Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.


Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.


Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.


Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 даже закъсняха 12.01.2023 12:41

    В престъпната група са все деца на известни и богати хора, сина на Шулева, депутат и син на собственичка на много магазини за луксозни брандове в топ центъра на София, племенник на известен професор.....Не разбраха тези хора, че не всичко е пари, защото алчен г.з глава затрива!

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп