Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и шейхът на ОАЕ Мохамед бин Зайед са отказали да разговарят с Байдън

Свързани новини

09.03.2022 16:50

С.Арабия и ОАЕ отказват контакт и нефт на Байдън: WSJ

Видян 7974 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия са отказали телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън”, пише авторитетният Wall Street Journal. Близките до Белия дом медии иначе очакваха дори и посещение на държавния си глава в Рияд още тази седмица.




Реално управляващите петролните монархии престолонаследници принц Мохамед Бин Салман и шейх Мохамед бин Зайед отхвърлиха исканията за директна комуникация от страна на Байдън през последните дни и седмици, пише още изданието, което е глас на американската финансова общност.



„Това е част от завъртането на кранчето”, цитира WSJ високопоставен саудитски представител.




Коментарите са, че това поставя САЩ в неудобното положение да продължават да внасят руски петрол и нефтопродукти, въпреки официалното съобщение на президента, че са спрели. От Москва официално потвърждават това неудобство, като цитират и отказа на Венецуела, въпреки разговорите с президента Мадуро за подновяване на доставките към Щатите, които бяха заменени преди 3 г. с руски. През това време обаче компании от Москва инвестираха в добива в латиноамериканската държава, чийто президент не беше признаван от САЩ до момента.




Анализаторите са на мнение, че дори С. Арабия да искаше да осигури нефт за попълване на дефицитите, заедно с Иран, за който се очаква, че ще получи ОК официално да търгува с нефт до дни, и с участието на Венецуела, количеството не би могло да стигне и половината от възможно спиране на търговията с руски нефт.




Според oilprice.com в момента руският износ на петрол е намален с около 1/3 – от 7 на 4,7 млн. барела дневно.
Но при цените, които се закрепиха около 120 долара на барел при под 100 преди дни и 80-85 преди 2 седмици, средствата са  съпоставими.




The Wall Street Journal отбелязва, че Рияд смята отношенията си със САЩ за влошени при Байдън, като други коментатори напомнят в oilprice.com  незарасналите рани на арабите от времето му като вицепрезидент на Обама и т.нар. „война за петролните цени” от 2014-16 тг. Тогава Щатите се опитаха да притиснат дотогавашния си основен партньор в Близкия изток, заливайки пазара с модния тогава добив на свой шистов нефт.

Всичко това беше и съвсем лично потвърдено от престолонаследника на С. Арабия, който в интервю за The Atlantic демонстрира тон към Вашингтон, който малцина в света могат да си позволят:




„Къде е потенциалът в света днес? Той е в Саудитска Арабия. Ако искате да го изпуснете, вярвам, че други хора на Изток ще бъдат супер щастливи”.




Очевидно е, че той има предвид Русия
, с чийто президент Путин тези дни се чуха и самият саудитски принц, и престолонаследникът на ОАЕ. Има предвид и водещия съперник на американците в световната икономика, а вече и политика Китай.




И двамата арабски лидери потвърдиха действието на споразумението OPEC+, в което са държавите от организацията и Русия. Имаше различни прогнози по въпроса, малцина очакваха такава дързост на фона на изолацията на Кремъл покрай войната с Украйна.




Престолонаследникът в Рияд обясни позицията с „желанието за стабилност и баланс на световните пазари” и скрепи думите си като лидер на организацията с оещание за не особено впечатляващия ръст на производството с 400 000 барела на ден, което не променя цените.



Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв