Никому неизвестната фирма, ръководена от Цветан Димитров, е получила между 11 и 12 млн. лв. в периода 2020 – 2021 г. от молдовска държавна институция, второстепенен бюджетен разпоредител.

Свързани новини

21.02.2023 14:59

Руснаци въртят източени в Молдова €6M през БАКБ на Бориславова на 19 транша: Биволъ

Видян 5254 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две руско-български фирми и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) с мажоритарна собственост на Цветелина Бориславова са замесени в мащабния скандал за източване на над €‎40 млн. при доставка на бланки за биометрични паспорти за нуждите на Агенцията за публични услуги на Република Молдова, разкри Биволъ. Разследването в Кишинев се води от Антикорупционната прокуратура и Службата за борба с изпирането на пари. Двете бг фирми, в които собственост имат граждани на Руската федерация, през които се превъртат €5,6 млн., са регистрирани в София.


Според прокуратурата в Кишинев зад фирмите – посредници стоят не руски или български граждани, а молдовски, депутати от партията на олигарха-беглец Владимир Плахотнюк. По делото през ноември 2022 г. вече са задържани 9 души. Щетите според молдовската прокуратура са за най-малко 817 млн. леи (около €‎41 млн.), като българските фирми са получили през 2021 г. поне €‎5,6 млн. на 19 транша.


През 2019 г. топ олигархът Владимир Плахотнюк, еднолично управлявал Република Молдова като премиер и лидер на Демократическата партия – местната десница, бяга от страната с частен самолет. Някои от управляваните от него корупционни схеми се променят, както стана и с нашумялата в молдовските медии афера с бланки за биометрични паспорти, закупувани през фирми посредници в Литва.
Бланките и софтуерът за тях са закупувани от Агенцията за публични услуги (Agenţia Serivicii Publice – ASP) на Република Молдова.


На 22 май 2020 г. литовската фирма Garsu Pasaulis прехвърля правата върху софтуера за персонализиране на документи на малката и никому неизвестна българска фирма Оптимо Сървис ЕООД.  Бг дружеството е създадено няма и половин година по-рано, на 27 ноември 2019 г., и е с първоначален капитал от едва 100 лв. като пощенска кутия, защото „седалището” му се оказва ... фризьорски салон в жк Манастирски ливади.
Основател на Оптимо Сървис ЕООД е Сергей Иванович Пирожков, гражданин на Руската федерация, роден през 1957 г. в Ростовска област, СССР. Управител на фирмата е българският гражданин Цветан Стоянов Димитров.


Предметът на дейност на фирмата е продажба на софтуер, дистанционно конфигуриране на сървъри, доставка и монтаж на електрическо оборудване, информационни и софтуерни услуги и др.
Централата на Оптимо Сървис се намира в София, в кв. Манастирски ливади, на улица Казбек 62.
В сградата се помещават също ресторант и сдружение за медицински сестри. Офисът на Оптимо Сървис е по документи на последния етаж на сградата. Там има всъщност салон за красота. Никъде на терен е не е отбелязано, че Оптимо Сървис се намира на това място. Вратата на репортера на Биволъ отвори служителка от салона за красота. Рецепционистката каза, че в края на коридора има стая, в която: “двама руснаци работят на компютри – Сергей и Антон”.


Според служителката на двамата мъже рядко идват на работа.
Въпреки че Оптимо Сървис ООД пое софтуера за персонализиране на документи, издавани от Агенцията за обществени услуги, плащанията бяха извършени към друга фирма в България – Оптимо Ай Ти Солюшънс ЕООД – собственост на Цветан Стоянов Димитров, който работи за руския гражданин Сергей Пирожков като управиел на неговата Оптимо Сървис ООД.


На 6 октомври 2020 г. Цветан Димитров закупува създадената на 30 май 2008 г. фирма LADGER и променя името ѝ на Оптимо Ай Ти Солюшънс. Почти два месеца, след като Optimo IT Solutions е поета от Цветан Димитров, парите от Агенцията за публични услуги на Молдова започват да постъпват по сметките на тази компания.


Между 24 ноември 2020 г. и 13 август 2021 г. – само за 8 месеца и половина, молдовската агенция е извършила 19 плащания на обща стойност 5,6 млн. евро към Optimo IT Solutions, показват документи, с които кишиневската TV8 и Биволъ разполагат.


Репортерът на Биволъ посети и централата на Optimo IT Solutions, която се намира в центъра на българската столица в старинна сграда на ул. 11 август. Достъпът до двора на кооперацията е затворен.
Служителка на финансово-счетоводната къща Simbula, която заема зданието първоначално казва, че не знае дали Optimo IT Solutions е регистрирана на адреса.
По-късно тя признава, че е просто „клиент”.


След което се свързва по телефона с представил се за „главен счетоводител на Симбула и управляващ партньор” Дилян Цветанов, който отказва да свърже журналистите със собствениците на фирма Оптимо Ай Ти Солюшънс:


“Откъде накъде ще ме разпитвате – прокурори ли сте, следователи ли сте?!?”
Цветанов отказва всякаква информация на репортера на Биволъ, включително  дали Оптимо Ай Ти Солюшънс има сред своите съдружници, делови партньори или контрагенти физически или юридически лица от Република Молдова, Литва или Русия.


Никому неизвестната фирма, ръководена от Цветан Димитров, е получила 11 млн. лв. в периода 2020 – 2021 г. от молдовска държавна институция, второстепенен бюджетен разпоредител.
Според документ на Службата за борба с прането на пари на Република Молдова, с който Биволъ разполага, 19-те транзакции от Агенцията за публични услуги на Молдова са постъпвали на сметките на безофисната Оптимо Ай Ти Солушънс в една конкретна банка в София: Българо-Американската Кредитна Банка (БАКБ) с мажоритарен собстственик Цветелина Бориславова.


Същевременно секретарката на богато спонсорираната Оптимо Ай Ти Солюшъс, в която според Симбула уж работели само българи, е рускоговореща и е предпочела да говори на руски с молдовските колеги, уверявайки ги, че от ръководството щели да им отговорят на мейла с въпроси. Очаквано, отговорите не последват.
„Не е ясно къде гледат службите и регулаторите, които трябва да следят за подозрителни транзакции и съмнителна търговска дейност като банковия надзор на Българската народна банка (БНБ), Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор (КФН), Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП)”, възмущават се от Биволъ.
Ръководителят на Агенцията за публични услуги на Молдова коментира за TV8, че българската фирма Оптимо сървис дори се съди в Кишинев с институцията, защото смята, че има да взима още пари за издадените през 2021 г. паспорти.


В Прокуратурата на Република Молдова смятат, че българите и руснаците зад Оптимо Сървис и Оптимо Ай Ти Солюшънс са подставени лица на молдовските автори на схемата.
Според тях адвокатката на задържания в Украйна с бюлетина на Интерпол и екстрадиран в Молдова през ноември 2022 г. бивш депутат в парламента от Демократичната партия на Влад Плахотнюк - Владимир Андронаки, Каролина Андриуца, редовно се е свързвала с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак