01/02

Свързани новини

11.06.2019 16:56

Ортак на бг олигарх с преврат в Молдова, моли Путин за прошка

Видян 4391 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Владимир Плахотнюк, който изгуби изборите в Молдова, но вече 4 месеца не иска да предаде властта, като тези дни изрекетира Конституционния съд, назначен от него, да отстрани президента, правителството и парламента, е предал на руския вицепремиер Дмитрий Козак при лична среща тайно писмо. Московский комсомолец се е добрал до текста и съобщава, че в посланието си лютият враг на Кремъл предлага изменение на външнополитическия курс в полза на Путин, ако той подкрепи олигарха да продължи да владее съветската република, където живеят между 80 000 и 300 000 българи, а първият й владетел като автономно формирование е от българската фамилия Богориди. Русия и ЕС категорично отхвърлят осъществения от него преврат в Молдова и незачитането на парламента, избраното от него правителство и президента на страната, принудени да се окупират в сградата на народното събрание, където пучистът дори спря тока. Лидерът на т.нар. Демократическа партия е получил категоричен отказ от Путин.


Припомняме, че чрез дъщерното си дружество Доверие-инвест ЕАД българският Доверие обединен холдинг АД спечели публичния търг за 63,8865% от капитала на молдовската Moldindconbank S.A., която е втората по големина банка в Молдова и е известна като Банката на Плахотнюк. Макар и проблемна и с тесни връзки с падналата власт в най-бедната страна на континента Европа, B.C. Moldindconbank S.A. е една от водещите банкови институции на молдовския пазар. Според молдовския сайт diez.md покупката е при цена  76,9 млн. лв. Интересен е въпросът с парите и откъде са се взели. Инвестор припомня, че Доверие обединен холдинг АД отчете консолидирана печалба от едва 3,7 млн. лв. за 2018 г. след консолидирана загуба от 1,46 млн. лв. за 2017 г. Като уточнява, че печалбата е следствие от отписани задължения, „уточняване” на апортна вноска и промяна в котировката на стойността на имоти – т.е. е счетоводна, а не от реална дейност.  Консолидираните парични средства на Доверие обединен холдинг АД към 31 декември 2018 г. са под 20% от нужните за покупката на банката – само 14,8 млн. лв. Очевидно целият собствен капитал на Доверие обединен холдинг АД не е достатъчен за покупката на дела в молдовската банка за 77 млн. лв. Става ли въпрос всъщност за „помощ” на лидера на досега управлявалата партия да си превърти парите в ЕС? Ето това е интересно да проучат и да реагират на него Комисията по финансов надзор, БНБ, прокуратурата и другите ни отговорни органи. Ако са отговорни, разбира се!


Единствената явна възможност за Доверие вероятно е да потърси подкрепа от основния си акционер Софарма АД и да привлече кредит, за да купи молдовската банка - тя притежава 33,23% от капитала на Доверие обединен холдинг АД към 31 декември 2018 г. и е най-големият акционер в нея.


Напомняме, че собственикът на Софарма и Доверие Огнян Донев беше съден за финансови спекулации, довели до данъчни измами за 63 млн. лв. делото е протестирано от прокуратурата от Върховния съд, обяви тя, макар да бе представено в медиите като спечелено.


Така, чрез сделката, която много прилича на пране на пари, България бе намесена тежко в един остър политически конфликт. Кризата започна, след като под егидата на червения президент Додон, социалистите и проевропейската партия ACUM направиха коалиция, която издигна за премиер Мая Санду от втората сила и се състави правителство с над 2/3 от гласовете в парламента. Подконтролният на Плахотнюк Конституционен съд обаче незнайно защо отказа да признае акта, тъй като бил изтекъл срок, приемайки за вярна дата 2 дни преди вписания в закона финал на 4-месечния мандат за формиране на кабинет – 7-и вместо 9-и юни. Съдът отстрани за пореден път президента, като богаташът му е дал ултиматум да напуска страната със семейството си, който държавният глава отказва да изпъни. Съдът също така не призна правителството, а пълномощията и на кабинета, и на президента връчи на премиера в оставка, също подопечен на олигарха.


  Владимир Плахотнюк, е молдовският Порошенко, но е пъти по-беден от провалилия се киевски президент – богатството му се изчислява на 300 млн.долара срещу милиардите на шоколадовия бос. Също като него обаче той държи много медии, наред с предприятията си, и собствена партия, която обаче финишира едва трета на изборите. Страната е в тежка финансова криза, която мисията на МВФ, водена от сегашния шеф на БНБ Димитър Радев никак не можа да реши, а всъщност задълбочи, защото иначе трябваше да посегне на олигарха на върха. Освен това, на границата й с Украйна тлее териториален конфликт с руския анклав Приднестровие, който реално е под контрола на Москва, а не на Кишинев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 30.06.2019 14:08

    Ще се лее кръв в скоро време и това ще реши кризата !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите