„Днешните събития са още едно ярко потвърждение за това. Кой е готов да поеме отговорността за утрешната сигурност? Това каза министърът на енергетиката Херман Халущенко.

Свързани новини

26.08.2022 11:54

Руските сили в Запорожие са "постоянна причина за възможна ядрена катастрофа": Украйна

Видян 1090 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаващото присъствие на руски сили в и близо до Запорожката атомна електроцентрала е „постоянна причина за възможна ядрена катастрофа“, каза министърът на енергетиката на Украйна, предаде CNN.


„Днешните събития са още едно ярко потвърждение за това. Кой е готов да поеме отговорността за утрешната сигурност? Това каза министърът на енергетиката Херман Халушченко.


Всичките шест реактора в централата в Югоизточна Украйна остават изключени от електрическата мрежа, съобщи ядреният оператор Енергоатом в петък, след като съоръжението, което е окупирано от руските сили от март, беше изключено за първи път в историята си в четвъртък.


Украйна обвини руските войски, че използват централата като щит, рискувайки потенциална катастрофа. Кремъл на свой ред многократно обвини украинските сили в обстрела на централата. Водят се преговори Международната агенция за атомна енергия да посети централата и Халушченко каза, че на ядрения наблюдател на ООН трябва да бъде разрешено да проучи въздействието на присъствието на руските войски там.


Искам още веднъж да се обърна към световната общност: съвместната мисия на МААЕ и ООН в [АЕЦ в Запорожие] трябва да има мандат да проучи не само нормите за осигуряване на ядрена безопасност, но и външни компоненти на сигурността, преди всичко тези, свързани с оръжията и използването им от руските военни на територията на завода и в близост до него“, каза Халушченко. Той също така подчерта необходимостта от "спешна деокупация и демилитаризация" на централата.


Това е "единственият начин Европа да спи спокойно и да не се страхува от ядрените облаци в небето си", каза Халушченко.


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион