Според официални лица централата е била свързана с алтернативен източник на енергия.

Свързани новини

25.08.2022 15:00

Активирани са системите за сигурност в атомната електроцентрала в Запорожие

Видян 1898 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В атомната електроцентрала в Запорожие са задействани системи за сигурност след прекъсване на електрозахранването, което временно я остави без ток, твърдят членове на подкрепяната от Русия администрация в украинския регион.

Според официални лица централата е била свързана с алтернативен източник на енергия.


Твърди се, че прекъсването на електрозахранването е причинено от масивни горски пожари в района.


Пожарите, които обхванаха части от степите и горите около град Енергодар, доведоха до къси съединения в местната електропреносна мрежа, като оставиха без ток не само части от Запорожка област, но и съседната Херсонска област.


Ръководителят на проруската военно-гражданска администрация на Енергодар Евгений Балицки, цитиран от медиите, заявява: "По предварителна информация, поради масирания обстрел от страна на украинските въоръжени сили, който продължава от снощи, са се запалили ниви и подраст. Това доведе до късо съединение в мрежата. "


Украйна категорично отрича нейната армия да е насочена към съоръжението и обвинява руските войски, че умишлено обстрелват завода, за да натопят прокиевските сили. Освен това украински официални лица и някои от западните им поддръжници твърдят, че Русия използва завода като военна база, като крие на територията му своя персонал и техника.


"Действията на нашествениците доведоха до пълното изключване на АЕЦ "Запорожие" от електрическата мрежа - първото в историята на централата", пише в съобщение на Енергоатом.


По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу и френският му колега Себастиан Лекорну обсъдиха ситуацията в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи Руското министерство на отбраната


Шойгу е споделил оценката си за действията на украинските въоръжени сили по време на разговора, който е бил иницииран от френската страна, съобщиха от министерството.


Руският министър също така подчерта важността на посещението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата и заяви, че Русия е готова да окаже необходимото съдействие на инспекторите на организацията.


Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви пред френския телевизионен канал France 24, че може би скоро ще може да посети електроцентралата "Запорожие".


"Много, много сме близо до това [споразумение с Русия]", заяви Гроси в четвъртък.


По-рано днес Гроси се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж, предаде CNN.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.08.2022 15:40

    слушайки задокеанските си ментори и „умните“ от чиновнически Брюксел, разрушиха една развита държава наречена България и от 28 място по човешко развитие, я запратиха само забележете за 32 год. на 108 място в отчета на ООН. Ликвидираха човешката популация на България като я намалиха от 9 милиона на 6,5 милиона, изгониха по икономически причини 2,5 милиона българи зад граница и по този начин България ги загуби завинаги и т. н. Анатема за всички които изкопаха гроба на България.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв