Посланикът на Украйна към Светия престол също протестира срещу решението жените да участват в ежегодния Кръстен път, който напомня за етапите на Христовото разпятие

Свързани новини

16.04.2022 07:35

Рускиня и украинка ще носят заедно кръста на Разпети петък, Украйна: това е неадекватно

Видян 2009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вечерната процесия на Разпети петък, водена от папата, в която рускиня и украинка ще носят заедно кръста, среща съпротивата на украинците, които я определят като "неразбираема" и "неадекватна", съобщава Политико.




Посланикът на Украйна към Светия престол също протестира срещу решението жените да участват в ежегодния Кръстен път, който напомня за етапите на Христовото разпятие.




Двете жени, украинската медицинска сестра Ирина и руската студентка по медицина Албина, които са приятелки, се очаква да се ръкуват мълчаливо, докато държат кръста.


 


В изявление от вторник той заяви, че жестът е "непоследователен и дори обиден, особено в очакване на второто, още по-кърваво нападение на руските войски срещу нашите градове и села".




Шевчук заяви, че много украински католици са го помолили да "предаде на Светия престол тяхното възмущение и отхвърляне на този проект" За тях помирението "ще бъде възможно само когато войната приключи и виновните за престъпленията срещу човечеството бъдат изправени пред съда", каза той.




Папа Франциск отдавна се стреми да подобри отношенията си с Московския патриарх Кирил, лидер на Руската православна църква, ключов поддръжник на президента Владимир Путин, който санкционира войната. Въпреки че Франциск осъди самото нахлуване като "кощунствено", той избягва да критикува директно Путин по име, като вместо това го нарича "някакъв могъщ владетел".


 


Апостолическият нунций в Украйна, еквивалент на посланик във Ватикана, монсеньор Висвалдас Кулбокас, заяви, че е предал протестите на украинците на Светия престол. Той обясни решението си с думите, че "под кръста всички сме деца на Бога, агресор и нападнат, в случая Русия и Украйна".




"Църквите и религиозните организации в Украйна желаят да работят за помирение, но знаят, че ще могат да говорят за това само когато агресията спре. "



От пресслужбата на Ватикана не отговориха на обажданията на Политико в петък.


 


Andreas Solaro/AFP via Getty Images


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв