По-специално Хабек спомена за опасенията на съюзниците от НАТО, че доставките на модерни танкове от западни производители могат да подтикнат Русия да разшири войната си към западните страни

Свързани новини

15.04.2022 09:46

Доставките на танкове за Украйна могат да превърнат Запада в руска "мишена": Вицеканцлерът Роберт Хабек

Видян 21944 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек отстъпи в четвъртък от подкрепата си за изпращане на танкове в Украйна на фона на разногласията в управляващите партии в Берлин относно степента на участие и опасенията, че ще се превърнат в следващата мишена на Русия, съобщава Политико.



Само преди два дни Хабек, член на Зелените, заяви, че "всичко, което помага на украинската армия, трябва да бъде доставено бързо" в отговор на исканията на Киев Германия да изпрати танкове и артилерия. Но в четвъртък, по време на предизборен митинг в северния германски град Кил, той зае различна позиция, по-скоро в унисон със своя шеф от социалдемократите, канцлера Олаф Шолц.




По-специално Хабек спомена за опасенията на съюзниците от НАТО, че доставките на модерни танкове от западни производители могат да подтикнат Русия да разшири войната си към западните страни.


 


"Тежките оръжия са синоним на танкове и всички страни от НАТО досега са изключили това, за да не станат сами мишени", каза Хабек, който е и министър на икономиката и климата на Германия, и добави, че НАТО трябва да реши "дали да променим тази предварително договорена линия, или не".




Шолц се колебае дали да изпрати тежки оръжия на Украйна, като твърди, че Германия първо трябва да постигне обща линия със съюзниците си, преди да се съгласи да изпрати танкове.




Тази позиция обаче не се споделя от всички членове на партиите от управляващата коалиция, съставена от социалдемократите на Шолц, Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП).


 


Външният министър Анелена Баербок, член на партията на Зелените, също като Хабек, призова тази седмица за доставка на "тежки оръжия" на Украйна, като същевременно отправи тънко завоалирана критика към Шолц, заявявайки, че "сега не е време за оправдания; сега е време за творчество и прагматизъм".




Председателят на комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман от СвДП заяви пред POLITICO в четвъртък, че липсва координация между различните министерства при вземането на решение за доставка на оръжие, и обвини Шолц, че не е показал необходимото ниво на лидерство.




"Това създава хор, чиито членове пеят много добре, но все още не са намерили общ тон. Липсва щафетата на директора", каза тя и добави: "Съжалявам за това, защото високо ценя лично канцлера. . Но сега той трябва да поеме своята лидерска роля и правомощията си да издава директиви - дори ако в собствените му редици има други мнения. "


 


Депутатът от Зелените Антон Хофрайтер, председател на комисията по европейските въпроси в Бундестага, заяви, че Германия "сега трябва да действа много по-бързо" при вземането на решение за изпращане на танкове в Украйна. "Трябва да получим ясно послание от канцеларията на канцлера към всички министерства, че сега трябва да се направи всичко възможно, за да се ускорят тези доставки. "




В четвъртък външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба отново призова Германия да достави на Украйна танкове и други тежки оръжия, за да помогне на Киев да отблъсне очакваната руска офанзива в източната част на страната. Украйна плаща цената за колебанието на Шолц "с човешки животи", заяви Кулеба пред германската обществена телевизия ARD.




Шолц защити позицията си в интервю за радио rbb в сряда, заявявайки, че правителството му е поело "решителен курс" към снабдяване на Украйна с отбранителни оръжия като противотанкови и противовъздушни ракети. "Изпълняваме, изпълнявали сме и ще изпълним. И координираме действията си в тясно сътрудничество с всички наши съюзници. "


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и