Кандидатът за президент на Франция от крайната десница Марин Льо Пен заяви в сряда, че обвиненията, че е близка до Русия, са "несправедливи", и повтори, че е променила позицията си спрямо Кремъл след войната в Украйна

Свързани новини

14.04.2022 13:14

Марин льо Пен омаловажава връзките си с Русия преди втория тур на изборите

Видян 1540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидатът за президент на Франция от крайната десница Марин Льо Пен заяви в сряда, че обвиненията, че е близка до Русия, са "несправедливи", и повтори, че е променила позицията си спрямо Кремъл след войната в Украйна, съобщава Политико.




"Процесът, на който съм подложена, е особено несправедлив", заяви политикът от Националния сбор на пресконференция в Париж, на която изложи предложенията си за външната политика преди втория тур на президентските избори във Франция на 24 април срещу действащия президент Еманюел Макрон.




"До началото на войната в Украйна вярвах, че е в интерес на Франция отново да има по-тесни връзки с Русия и да попречи на Русия да изгради такъв солиден съюз с Китай", каза Льо Пен.


 


Но откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари, Льо Пен се бори да се отърси от имиджа си на кандидат, подкрепящ Владимир Путин, въпреки опитите си да омаловажи симпатиите си към руския лидер и да се представи като по-основен избор в президентската надпревара.




Дългогодишна почитателка на Путин, Льо Пен посети Кремъл през 2017 г. , похвали "новата визия" на руския президент за света и прие руски заеми, за да финансира партията си. Миналия месец екипът на кампанията на Льо Пен съобщи, че е трябвало да изхвърли над един милион листовки, защото на тях е имало снимка, на която тя се ръкува с Путин. По-рано през февруари Льо Пен заяви, че "изобщо не вярва", че Русия ще нахлуе в Украйна, и осъди "неразбирането на проблемите и мисленето" в Русия.


 


 


Оттогава тя се оттегли, признавайки по телевизията, че конфликтът е "променил мнението ѝ" за Путин, и последователно осъди инвазията. По-рано този месец тя нарече "военни престъпления" съобщенията за масови убийства на цивилни граждани от руските войски в Буча и призова за разследване под ръководството на ООН.




В сряда Льо Пен заяви, че споделя желанието на Макрон "отново да свърже Русия с Европа", когато той покани Путин в двореца Версай през 2017 г. и в лятната си резиденция в Брегансон две години по-късно.




Тя добави, че подкрепя по-тесни връзки между НАТО и Русия, "след като войната между Русия и Украйна приключи и бъде решена с мирен договор".


 


 


Льо Пен също така твърди, че е "независима" от чужди сили и че е получила заем от руска банка, "защото никога не съм успявала да получа заем нито във Франция. . . досега. . . нито в Европа" Тя добави, че партията продължава да изплаща този заем.


 


 


По време на пресконференцията Льо Пен също омаловажи евроскептичната си позиция.




"Никой не е против Европа", каза тя и настоя, че желанието за преобразуване на ЕС е "да го спасим".




"Формата му ни кара да не сме съгласни", казва тя.




Въпреки това предишните декларации на Льо Пен относно Европа включват предложение за предоговаряне на договорите на ЕС и включване на върховенството на френското право над правото на ЕС в конституцията на страната след провеждане на референдум.



Снимка: Ройтерс


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион