Руският космонавт Олег Кононенко

Свързани новини

05.02.2024 11:37

Руски космонавт постави нов космически рекорд

Видян 696 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският космонавт Олег Кононенко постави нов рекорд за най-дълъг престой на Международната космическа станция (МКС), съобщиха от руската космическа агенция Роскосмос.

Предишният рекорд принадлежеше на друг руснак - Генадий Падалка, който по време на петте си мисии е престоял в орбита 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди.

Постижението на Падалка беше надминато от Кононенко в 11:30:08 ч. московско време (11:30:08 ч. по Гринуич) в събота, съобщи Роскосмос в социалните мрежи.

Това е петата мисия до МКС за Кононенко, който за първи път пътува в космоса през 2008 г.

Настоящият екипаж на станцията трябва да се завърне на Земята на 23 септември, което означава, че 59-годишният Кононенов ще стане първият човек, преминал границата от 1000 дни, прекарани в космоса.


 Кононенко заяви, че може да смята МКС за свой дом, след като е бил там в продължение на 878 дни. "Домът е място, където са семейството и приятелите ви. Много от моите приятели са космонавти и астронавти", обясни той.

 Космонавтът настоява, че "лети в космоса, за да върши работата, която обичам, а не за да поставя рекорди". Той заяви, че се гордее повече не с личното си постижение, а с факта, че рекордът за най-дълго време, прекарано в космоса, остава в ръцете на руснак.

На въпроса как му се е отразил толкова дългият престой в орбита, Кононенко отговори: "Излизането в космоса, разбира се, не подобрява здравето, но аз винаги съм водил активен начин на живот и редовно съм се упражнявал както на Земята, така и в космоса."

"И от психологическа гледна точка, по време на работата си в орбита не чувствам никакви лишения или изолация", подчерта той и добави, че "приятелската атмосфера, взаимната подкрепа и разбирателството между всички членове на екипажа остават непроменени на станцията" през цялото време.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за