Свързани новини

20.01.2021 12:01

US астронавти на МКС дариха храна на руските космонавти след изчерпване на запасите

Видян 3459 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Земята може да вижда нова студена война, но Русия и САЩ са приятелски настроени както винаги в космоса. След отложена пратка американски астронавти от Международната космическа станция дариха храна на своите руски колеги, предаде RT.

Космическият кораб Progress MS-16, който трябваше да бъде изстрелян на 11 декември, щеше да донесе дажби на руските космонавти, разположени на МКС. Закъснението му до 15 февруари накара американците да споделят част от собствената си храна.

„Когато попитахме американците за доставка на дажбите ни с техните космически кораби, те ни казаха, че вече разполагат с доста голям запас от храна и нашите космонавти трябва да използват техните продукти“, обясни Александър Агуреев, ръководител по хранене в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, отбелязвайки, че САЩ предоставят храната безплатно.

Според Сергей Рижиков, командир на текущата мисия на МКС, американците са дали около 13 контейнера, пълни с хранителни дажби на руснаците. В момента МКС е обитавана от седем космически кораба - два от Русия, четири от САЩ и един от Япония.

Миналата година руската космическа агенция Роскосмос разкри, че може да изстреля собствена орбитална станция след 2024 г., когато смята, че МКС може да се наложи да бъде изведена от експлоатация. Настоящата се очаква да работи до 2030 г., но Москва се притеснява, че се влошава по-бързо от очакваното.

„До 2025 г. Русия има задължения да участва в програмата на МКС“, заяви Владимир Соловьов, заместник генерален директор на Ракетно-космическата корпорация Енергия пред Руската академия на науките. „Вече има редица елементи, които са сериозно повредени и не работят. Много от тях не са заменяеми. След 2025 г. предсказваме лавинообразен отказ на множество елементи на борда на МКС. "


© Sputnik / Russian Federal Space Agency Roscosmos 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 не били компютри, а компоти 21.01.2021 09:26

    Сетих се за този виц, след като прочетох писаницата на джурналиста. Заглавието няма нищо общо с действителността.Но важното е читателят да остане с впечатлението, че дори в космоса руснака е просяк, и ако не са добрите хамериканци, ще измре от глади."Когато попитахме американците за доставка на дажбите НИ с техните космически кораби, те ни казаха, че вече разполагат с доста голям запас от храна и нашите космонавти ТРЯБВА да използват техните продукти", обясни Александър Агуреев, ръководител по хранене в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, отбелязвайки, че САЩ предоставят храната безплатно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева