През юли миналата година ООН и Турция постигнаха знаково споразумение, което позволява безопасен износ на украинско зърно през Черно море. Продукцията е предназначена предимно за по-бедните държави, чиято продоволствена сигурност е застрашена.

Свързани новини

06.05.2023 17:00

Руска банка може да бъде възстановена в SWIFT: Турция

Видян 1139 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възстановяването на връзката на Руската селскостопанска банка (Росселхозбанк) с международната платежна система SWIFT е част от дискусиите за удължаване на срока на действие на сделката за черноморското зърно, твърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Въпросът е сред условията на Москва за продължаване на споразумението за разрешаване на украинския износ на зърно.

"Усилията ни продължават, надяваме се на резултати. Основният проблем тук и причината, поради която Русия удължи споразумението с 60 дни [през март], са пречките пред износа на руски селскостопански продукти. Това са сериозни пречки", заяви Чавушоглу в интервю за новинарския канал НТВ.

Според служителя генералният секретар на ООН Антонио Гутериш работи активно по въпроса със страните, включително с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който "полага усилия... въпреки активната предизборна кампания".

През юли миналата година ООН и Турция постигнаха знаково споразумение, което позволява безопасен износ на украинско зърно през Черно море. Продукцията е предназначена предимно за по-бедните държави, чиято продоволствена сигурност е застрашена.

Споразумението също така изисква от западните държави да деблокират руския износ на зърно и торове.



Москва поиска на Росселхозбанк да бъде разрешено да се върне към системата SWIFT, за да улесни покупките на вносна селскостопанска техника. Русия иска също така да бъдат премахнати застрахователните ограничения върху селскостопанските пратки, да бъде възобновен достъпът до пристанищата за руски кораби и товари и да бъдат финансово деблокирани руските торови компании.

Кремъл многократно е заявявал, че не всички страни са изпълнили своята част от споразумението. Москва също така се оплака, че по-голямата част от селскостопанските стоки от Украйна се изпращат в добре осигурени страни, а не в държави, изложени на сериозен риск от недостиг на храна.

През март Москва се съгласи да удължи срока на споразумението с 60 дни, но предупреди, че няма да го направи отново, ако другите страни не спазят всички негови условия. Генералният секретар на ООН Гутериш заяви тогава, че организацията ще "направи всичко възможно, за да запази целостта" на споразумението и да се увери, че то продължава да функционира.

Според Чавушоглу различните страни си сътрудничат активно, но "няма гаранции", че споразумението ще бъде удължено. Въпреки това той изрази надежда за "положителни резултати".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -