Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя гласува в Съвета за сигурност на ООН

Свързани новини

04.03.2022 10:42

Русия злоупотребява с позицията си в Съвета за сигурност на ООН, но отстраняването й като постоянен член не е на дневен ред: Псаки

Видян 1708 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия злоупотребява с позицията си в Съвета за сигурност на ООН, но отстраняването на страната като постоянен член не е на дневен ред, заяви в четвъртък прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.




Украинският президент Володимир Зеленски предложи Москва да бъде лишена от позицията си в ключовия орган на ООН след руската инвазия в Украйна миналата седмица.




"Не смятаме, че това ще се случи", каза Псаки, когато беше попитана за идеята на Зеленски по време на брифинг в Белия дом, предаде RT. "Със сигурност разбираме - знаете, че [Русия] има постоянно място в Съвета за сигурност.


 


"Разбира се, затова е особено обезпокоително, че Русия, която носи особена отговорност за спазването на Устава на ООН, активно подкопава Устава и злоупотребява с положението си", настоя тя.


 


 


Заедно с Китай, Франция, Обединеното кралство и САЩ Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето върху резолюциите на органа. За последен път Москва се възползва от това право преди седмица, за да блокира спонсориран от САЩ проект, осъждащ нейното нахлуване в Украйна.


 



Псаки отново отхвърли призива на Зеленски за създаване на забранена за полети зона над Украйна. Тя обясни, че президентът Джо Байдън не е склонен да предприеме подобна стъпка, защото "това би изисквало по същество американските военни да свалят руски самолети и да предизвикат - да предизвикат потенциална пряка война с Русия, нещо - точно тази стъпка, която искаме да избегнем".


 


Въпреки това Псаки настоява, че Вашингтон продължава да бъде изцяло фокусиран върху подкрепата за украинското правителство, включително чрез "ускоряване на помощта, ускоряване на военната помощ за отбрана, тясно сътрудничество с тях".


 


 


 


 © AP / Seth Wenig


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат