Министерството на отбраната обясни, че иска да избегне ненужни загуби сред своите сили и да запази живота на цивилните.

Свързани новини

09.11.2022 17:55

Русия ще изтегли войските си от фронтовия град Херсон: МО

Видян 1720 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия реши да изтегли войските си от десния бряг на река Днепър, включително от регионалната столица Херсон. Министерството на отбраната обясни, че иска да избегне ненужни загуби сред своите сили и да запази живота на цивилните.

Макар да признават, че решението не е лесно, командирите не виждат смисъл да задържат войските на десния бряг, заяви в сряда пред министъра на отбраната Сергей Шойгу ръководителят на руската военна операция в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин. Генералът посочва, че украинските атаки срещу хидроенергийния язовир "Каховска" на река Днепър продължават, като се аргументира, че това може да остави руските войски в Херсон откъснати от останалата част от силите без възможност за бягство.

Изтеглянето ще помогне да се спаси животът на руските войници и да се запази бойната ефективност на силите в района, каза Суровикин:


"Това е много трудно решение. И все пак ще успеем да запазим най-важното - живота на нашите войници".


"Започнете изтеглянето на силите", каза Шойгу на Суровикин във видеоклип, разпространен от медиите. Министърът нарежда на генерала да организира безопасно преместване на войниците и цивилните.


През последните седмици местните власти полагат усилия да преместят възможно най-много цивилни граждани на левия бряг на Днепър, като се позовават на заплахата, която представляват украинските сили, разположени на отсрещния бряг. Според Соровикин до днес над 150 000 души са били изведени от града.


Русия присъедини Херсонска област миналия месец, след референдум за откъсване от Украйна. Киев отхвърли гласуването като фалшиво и обеща да използва военна сила, за да си върне всички територии, които смята, че са под негов суверенитет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,