Свързани новини

30.10.2019 10:27

Русия предлага на ЕС съвместна борсова търговия на Urals в евро

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Ролята на долара в търговията между Русия и Европейския съюз и свързаните със зависимостта от американската валута политически рискове може да се понижат, като се организира съвместна борсова търговия с основната стока на руския експорт – петролът, смятат от министерство на финансите, пише Интерфакс.


В писмо на  министерство на икономическото развитие (изпратено в средата на октомври), с което се е запознал източник на агенцията се отбелязва, че „една от важните насоки на сътрудничество между Русия и ЕС е въпросът за увеличаването на дела еврото и руските рубли във взаимните разплащания по външнотърговските операции“. Това по мнението на министерство на финансите ще даде възможност за намаляване на рисковете от нарушаване на икономическите връзки, в частност в сектора на енергетиката (примерно по проекта Северен поток 2), в това число и заради „непредсказуемото поведение на САЩ на световната сцена“, предаде 3e-news.net.


„Намаляването на използването на американския долар при търговията с ЕС ще подпомогне създаването на нефтен бенчмарк в евро. В тази връзка предлагаме  организиране на съвместна борсова търговия Русия и ЕС за руската петролна смес Urals”, цитира писмото източник на агенцията.


Актуалността на тази задача е свързана също така и с излизането на Великобритания (в Лондон е базирана борсата ICE, където се търгуват петролните фючърси за сорт Brent) от състава на ЕС, отбелязва министерство на финансите в писмото.


От Министерство на финансите, Министерство на енергетиката, а също така и от Санкт-Петербургската международна борса не коментират тази информация, уточнява Интерфакс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева