Свързани новини

22.10.2019 17:40

Половината банки в света са твърде слаби за нова криза, сочи спецдоклад

Видян 1988 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Половината банки в света са твърде слаби пред лицето на задаващата се нова глобална финансова криза и не са способни да оцелеят или имат много малко шансове, заключава специален доклад на известната консултантска фирма McKinsey & Co. Изследването е проведено в 1000 банки в развитите и развиващите се страни и сочи, че над една – трета имат ултра ниска възвръщаемост на капитала през последните 3 години.


35% са на практика нежизнеспособни и страдат от опериране на неблагоприятни пазари, пише в доклада.И се допълва, че за да оцелеят, единственото спасение за тях би било сливане, но въпросът е с кого и дали наистина биха могли да го осъществят.


Половината световни банки не са подготвени за нова глобална криза като отминалата, започнала през 2007 година. Това означава огромна несигурност на пазара в момента и рецесия, последвана от продължителен период на бавен растеж.


„Достигнали сме до последния пит-стоп (б.р.място за бързо презареждане и смяна на гумите в терминологията на Формула 1) в този икономически цикъл, в който за банките ще бъде възможно скоростно да преоткрият и да въпроизведат свежи бизнес модели – времето за смели и критични движения е сега“, пише в доклада.


Припомняме, че при европейските стрестестове на българската банкова система, в които попаднаха петте големи и непреминалата българските стрестестове Инвестбанк, тя отново не отговори на стандартите. Не е ясно по тази или по друга причина, но очакваната на 1 юли, както е записано и в нарочна правителствена програма, покана България да се присъедини към Европейския банков съюз и да влезе в т.нар. чакалня на Еврозоната не бе получена.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.