Русия е твърдо насочена към преориентиране на търговското и бизнес сътрудничество към глобалния Изток и Юг и далеч от Запада, заяви президентският комисар по бизнес правата Борис Титов.

Свързани новини

13.01.2024 07:12

Русия "никога няма да се върне на Запад": Бизнес омбудсман

Видян 6008 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия е твърдо насочена към преориентиране на търговското и бизнес сътрудничество към глобалния Изток и Юг и далеч от Запада, заяви президентският комисар по бизнес правата Борис Титов.

Според служителя отклоняването на страната от Запада не е политическо решение, нито нещо, "което се прави от злоба или злонамереност", а курс, избран по чисто икономически причини.

"Просто Западът вече е затворена глава. Той е, ако щете, нещо от миналото за човечеството. Бъдещето е на Изток, на т.нар. глобален Юг", заявява Титов и добавя, че е малко вероятно Русия да продължи икономическото си сътрудничество със западните държави в бъдеще.

"Знаете ли, дори да си представим, че Вашингтон и Брюксел утре отменят всички санкции, наложени на Русия [във връзка с конфликта в Украйна], и отново ни протегнат ръка, ние никога повече няма да се обърнем към Запада. Няма да има връщане. И не само защото действията им спрямо Русия са неприемливи", каза той.

Източните страни се развиват динамично, притежават мощни човешки капиталови ресурси и са мястото, където се разработват най-новите технологии, обясни Титов.


"И тук са нашите приятели, тези, които искат не просто да бъдат приятели, а да развиват търговско-икономически отношения с Москва", заключи той.

През последните години Русия непрекъснато разширява връзките си с държавите от глобалния Изток и Юг, като този процес значително набра скорост и обхват поради конфликта в Украйна и последвалите западни санкции срещу Москва. Миналата година Русия пренасочи по-голямата част от енергийния си износ към Азия, като се превърна в основен доставчик на петрол за Китай и Индия.

Статистическите данни на Министерството на финансите показват, че 60% от износа на страната вече е насочен към Азия. В същото време търговията на Русия с "недружелюбни" държави или такива, които подкрепят санкциите, е спаднала три пъти от 2021 г. насам и е на път да продължи да намалява.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец