Войната между Русия и Украйна, които са съответно третият и четвъртият по големина износител на зърно в света, увеличи инфлацията на цените на храните и изложи на риск световните доставки на храни

Свързани новини

09.06.2022 11:51

Русия и Украйна да сключат споразумение за доставка на зърно: Турция

Видян 1933 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Усилията на Турция да облекчи световната продоволствена криза чрез договаряне на безопасен превоз на зърно, заседнало в черноморските пристанища, срещнаха съпротива, тъй като Украйна заяви, че Русия поставя неразумни условия, а Кремъл заяви, че свободният превоз зависи от прекратяването на санкциите.




Войната между Русия и Украйна, които са съответно третият и четвъртият по големина износител на зърно в света, увеличи инфлацията на цените на храните и изложи на риск световните доставки на храни, отбелязва Ройтерс.


 


 


Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва оръжия за доставки на храни. Русия твърди, че за това са виновни украинските мини, поставени в морето, и международните санкции срещу Москва.




В речта си заедно с руския си колега Сергей Лавров външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че разговорите в сряда в Анкара са били ползотворни и възобновяването на украинския износ на зърно по морския коридор е разумно.


 


Лавров заяви, че Украйна е длъжна да разминира пристанищата си, което е предпоставка за безопасен превоз.




Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че руските количества зърно могат да бъдат доставени на международните пазари само ако санкциите бъдат отменени. Той заяви, че "все още не са водени разговори по същество".




Организацията на обединените нации работи по планове за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, като е възможно Турция да осигури морски ескорт, за да гарантира безопасното преминаване. Миналата седмица ООН определи разговорите с Русия относно износа на зърно като конструктивни.


 


 


Украйна ще възобнови износа на зърно само когато гарантира собствената си сигурност, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов.


 


В ефира на националната телевизия Данилов припомни изявление на украинското министерство на външните работи, "в което ясно се казва, че първият въпрос е сигурността, вторият въпрос е сигурността, третият въпрос е сигурността".




"Ако този въпрос не бъде решен и сигурността на страната ни не бъде гарантирана, никъде няма да има зърно. Защото за нас въпросът за сигурността е приоритет номер едно", заяви Данилов, без да уточнява какво точно има предвид под понятието "сигурност".




В същото време той заяви, че "този въпрос е под контрол" и даде да се разбере, че украинските власти помнят задълженията си.




"Никой не иска светът да е гладен", подчертава той.


 


От своя страна Лавров заяви също, че Украйна и Западът се опитват да представят "незначителен проблем" с украинското зърно като "всеобща катастрофа".


 


Той също така твърди, че украинските власти, включително президентът Владимир Зеленский, не желаят да започнат процеса на деблокиране на пристанищата.


 


 


Лавров подчерта, че ако Киев вече е готов да разчисти бреговата линия от мини, Русия с удоволствие ще сътрудничи и дори е готова да предостави писмени гаранции, че "няма да използва тази ситуация в интерес на провежданата специална военна операция".


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева