Неподвижни товарни кораби и кораби за насипни товари в Черно море чакат да влязат в канала Сулина - речен канал, който осигурява достъп до река Дунав - в морето от Сулина, Румъния, на 4 юни. (Андрей Пунговски/Bloomberg/Getty Images)

Свързани новини

08.06.2022 14:08

Възможна е нова почва за преговори за зърно и мир: Чавушоглу

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу "може да се открие нова почва за преговори" между Украйна и Русия за прекратяване на сраженията и осигуряване на безопасни коридори за износ на зърно, предаде CNN.



Турция вярва, че войната трябва да бъде прекратена чрез дипломатически процес "възможно най-скоро" в името на "целия регион и цялото човечество", заяви Чавушоглу, говорейки на съвместна пресконференция в Анкара с руския си колега Сергей Лавров в сряда.




Турция е готова да поеме ролята на посредник, каза Чавушоглу.


 


Спирането на износа на зърно е една от негативните последици от войната и трябва да се изготви план за възобновяване на износа", добави той.




"Има много идеи" за това как да се създаде отворен коридор за износ на зърно от Украйна, каза Чавушоглу, който добави, че планът на ООН е "разумен и може да бъде осъществен", но изисква повече преговори.




По време на съвместната пресконференция Лавров заяви, че въпросите, свързани с износа на зърно от Украйна, могат да бъдат решени, но Украйна трябва да разминира водите си, за да осигури безопасно преминаване на корабите.


 


 


"Ако Украйна е готова да започне дейности по разминиране, то и ние сме готови за това [решаване на проблемите]", каза той.




Лавров повтори, че Русия е представена в погрешна светлина и че всеки кораб и плавателен съд, който желае да използва коридорите, е свободен да действа по "какъвто начин пожелае".



Снимка: Bloomberg


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв