Този ход не е свързан с нахлуването на Русия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния, посочва Ройтерс

Свързани новини

15.04.2022 16:00

Румъния спира МиГ-21 от полети, ускорява придобиването на още F-16

Видян 1205 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румъния спира от днес полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 "Лансър" поради "значително високия процент на произшествия" и ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия, предаде агенция "Ройтерс", като се позова на Министерството на отбраната.


 


 


Този ход не е свързан с нахлуването на Русия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния, посочва агенцията.


 



Военното ведомство съобщи, че Румъния ще продължи да лети с малкия си флот от изтребители F-16, придобити от Португалия.




Съюзнически държави също така са изпратили изтребители в Румъния за мисии по засилена въздушна полиция в рамките на усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг, особено след нахлуването на Русия в Украйна, напомня Ройтерс.


 


Румъния закупи първите си изтребители F-16 от Португалия през 2016 г., като работи за постепенно премахване на своите МиГ-ове от комунистическо време. Министерството на отбраната обяви, че ще ускори процеса на закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще осигури на страната две допълнителни въздушни ескадрили.


 


"Лансър" е най-високата точка в развитието на платформата МиГ-21, като вграждането на модерна авионика и ред други системи е дело на израелски инженери. У нас последният произвеждан в СССР модел - МиГ-21 бис, летя до 2015 г. По време на последния полет, на борда на една от машините е тогавашният командващ на ВВС и настоящ президент ген. Румен Радев.


 


Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили гарантират експлоатация от минимум 10 години и ще формират преходен въздушен потенциал за изтребители от пето поколение F-35, посочи министерството.


Последният инцидент с МиГ-21 стана в началото на март, когато патрулиращ самолет се разби и пилотът загина. Седем войници, които бяха изпратени на издирвателно-спасителна мисия с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и