Свързани новини

30.05.2014 09:04

Рязко поскъпва парното в София, Пловдив и Варна

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парното в най-големите градове на страната се очаква да поскъпне рязко от 1 юли. Това показват предварителните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предава нюз.бг.


С над 10-11% скача цената на топлинната енергия в София, Пловдив и Варна. За сметка на това топлофикациите в тези градове ще получават по-малко за произведеното от тях електричество.


Целта на ДКЕВР е да намери резерви поне за запазване на цената на електроенергията за крайните потребители, тъй като една сериозна част от нея се формира от тока, произвеждан от топлофикационните дружества в страната.


Увеличаването на цената на парното идва, за да може дружествата да останат финансово стабилни, но това ще рефлектира върху почти всички абонати, които ползват топла вода.


Действията на ДКЕВР показват, че в системата на електроенергетиката, всички буфери за удържане на цената на тока са изчерпани.


Свързаността на цените на парното и електроенергията се получава като резултат от сложен механизъм.


Чрез него топлофикациите получават високи цени за произвежданата от тях електроенергия, за да могат да компенсират високите цени на природния газ, който дружествата ползват, за да загряват водата, използвана за парно отопление и топла вода.


Така от 1 юли цената на парното в София ще се повиши рязко 11,6% до 89,15 лв. без ДДС за мегават час. Такова сериозно увеличение на цените абонатите не помнят от години. Във Варна увеличението ще е с 11.5% до 80.90 лв. без ДДС. В Пловдив ще плащат за парно с 10.3% повече отколкото досега т.е от 1 юли цената ще е 79.37 лв. Бургазлии ще плащат със 7,1% повече за парно и топла вода от 1 юли 58.38 лв. без ДДС за мегават час.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв