Свързани новини

27.02.2014 12:20

Търсят защо са надути сметките за парно

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Серия от експерименти в абонатните станции ще доказват къде се губи топлото по тръбите и отчитат ли вярно топломерите в столицата. Депутатите от енергийната комисия в парламента заедно с граждански сдружения вчера инспектираха абонатна станция на „Топлофикация София” на ул. „Съборна”, съобщава „Монитор”. По време на посещението се разигра лют спор къде трябва да стои топломерът в абонатната станция. Според граждани в момента топлофикациите са поставили топломера така, че на практика не мери действително потребената от сградата топлоенергия, а отчита тази, която се връща към топлофикациите. „Как иначе сградната ми инсталация е 62%, а за подгряването на 1 кубик вода отиват 160 киловатчаса, което е колкото 10 бойлера”, попита Георги Христов от гражданско движение ДНЕС.


Боян Паунов от „Топлофикация София” беше категоричен, че се мери реално ползваната от сградата топлина. За да докаже правотата си, от дружеството врътнаха кранчето на топлата вода, която се подава към сградата.


„Виждате, че топломерът на абонатната станция показва нула и не отчита нищо”, каза шефът на комисията по енергетика Рамадан Аталай. Това се наложи защото граждани твърдят, че при нулево потребление на сграда топломерът отчита 13 киловата в час консумация. Става въпрос за 19-етажна сграда в „Младост”. Паунов обясни, че това идва от кръга на циркулацията, който осигурява топлата вода да идва веднага след развъртането на крана.


Гражданите обаче отново не останаха доволни и поискаха да бъде спрян и циркулярният кран и да се направят опити с поставени топломери над спирателния кран и водомер на топлата вода. Освен това по време на опита трябва да са врътнати и кранчетата на всички радиатори в сградата.


„Ще направим и този експеримент. Ще отчетем една абонатна станция с всички допълнителни уреди и ще направим съпоставка със стандартна. Ако има някаква разлика, ще направим така, че да се монтират уредите там, където ще са най-точни”, обеща на гражданите Аталай. Той подчерта, че „Топлофикация София” го е загубила като клиент, защото не регулира циркулярната помпа, и вече е минал на бойлер.


„Изключването й води до това, че заради хората, които не обичат да се къпят, сутрин чакаме по 15 минути да дойде топлата вода”, обясни Аталай. По думите му, докато няма единна позиция на „Топлофикация София”, клиентите и неправителствените организации, няма да има промени в закона.


Във вторник енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че не е нормално да се плащат по-високи сметки за ток и парно, тъй като последните месеци бяха по-топли в сравнение с миналата зима. Той беше категоричен, че резултатите от проверките за дейността на електроразпределителните дружества и на топлофикациите ще станат ясни през март. Те се извършват от НАП, ДАНС, Агенцията за държавен финансов контрол и ДКЕВР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева