Свързани новини

11.08.2021 11:29

Репортери без граници: БНТ не отрази обективно кампанията за изборите

Видян 1966 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската национална телевизия (БНТ) е нарушила законовото си задължение да осигури безпристрастно отразяване на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11-ти юли, а политическите сили в новия български парламент трябва да проведат дълбоки и системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии.

Това се казва в прессъобщение на международната журналистическа организация "Репортери без граници", която класира България на последно място в Европейския съюз - 112 -то по свобода на медиите в своята ежегодна класация, предаде Дневник.

Изводът за неспазения от БНТ законов ангажимент се базира и на доклад за изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според който БНТ е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ, управляващата до април миналата година партия в България.

"По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички участници получиха общо 28 минути, които бяха насочени предимно към ГЕРБ (17 минути), предимно в положителен тон", се казва в доклада на ОССЕ.

Според "Репортери без граници" неспазването на ангажимента за неутралитет и равнопоставеност от страна на БНТ е било още "по-нагло", защото малко след парламентарните избори, проведени на 4 април, тогавашното правителство на министър-председателя Бойко Борисов отпусна еквивалента на допълнителни 10 милиона евро на телевизията, за да покрие натрупаните й дългове".

Става въпрос за отпускане на допълнителна сума към субсидията на телевизията, с която БНТ да покрие задълженията си от около 20 милиона лева към НУРТС. Обществената телевизия получава


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мутромафия 11.08.2021 12:12

    Изхвърляне на подлогата Кошлуков, обслужващ определени политически кръгове с държавни средства и назначен по изключително непрозрачен начин и през задната врата. Закриване на СЕМ на Бетина, която не е регулатор, а координатор!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион