През изминалата година за пръв път във Великобритания беше регистрирана абсолютна максимална температура над 40 °C

Свързани новини

16.01.2023 12:14

Рекордни горещини в Европа, Старият континент се затопля най-бързо

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

•    Метеорология
•    Симеон Матев
•    16 January 2023
   
 
През изминалата година за пръв път във Великобритания беше регистрирана абсолютна максимална температура над 40 °C


Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология, защитил е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „Времето“ в почти всички наши телевизии, както зад кадър, така и в ефир.


2022 г. беше рекордно топла година за страните от Западна Европа. Данните показват, че на повечето места по Земята средните температури за 2022 г. са били по-високи от средните. Голяма положителна аномалия се отбелязва и в Гренландия, и в Арктика, но поднормени средни температури е имало в Австралия, Канада и Южна Америка, защото 2022 г. мина под знака на Ла Ниня, която има временен охлаждащ ефект върху средната глобална температура. Ел Ниньо обаче се завръща и прогнозите сочат, че по всяка вероятност 2023 г. ще бъде още по-топла от 2022 г.


Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през изминалата 2022 г. в глобален план е била с 0,30 °C по-висока спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. и с 0.49 °C по-висока спрямо стария период – за сравнение 1981 – 2010 г. Тези данни показват, че глобалната средна температура за последните 10 години се е повишила с почти 0.2 °C. така 2022 г. се оказва петата най-топла година, измествайки от тази позиция 2021 г. (Фиг. 1). Водачи в тази класация остават 2016 и 2020 г. с приблизително еднакви стойности на аномалията, следвани от 2019 и 2017 г.



От представените данни добре личи, че в повечето територии и акватории на земното кълбо средните температури за 2022 г. са били по-високи от средните. Със значително превишение на установените норми са средните температури в Гренландия, Западна Европа, Северозападна Африка, Западен Сибир, Централна Азия и голяма част от Източна Антарктида (Фиг. 2). С голяма положителна аномалия се отличават и температурите над моретата около Антарктида и в европейския сектор на Арктика, както и над голяма част от северната половина на Тихи океан. Наднормени са и средните температури над по-голямата част от Атлантика и в Индийския океан.


Обратно – на големи площи южно от Екватора в Тихи океан, средните температури са били поднормени. Причината е продължилата за трета поредна година Ла Ниня. С отрицателна аномалия се открояват и големи площи от източните райони на Южна Америка, централните части на Канада, отделни площи в Африка и Азия. С отрицателна аномалия са средните температури и в по-голямата част на Австралия, с изключение на най-северните райони на най-малкия по площ континент на Земята.

При обобщението на данни в по-малък ареал температурите имат по-големи отклонения от нормите в сравнение с глобалната средна температура. Затова аномалиите на средната европейска температура почти винаги е по-голяма. За 2022 г. средната европейска температура е с 0,87 °C над средното за периода 1991 – 2020 г. С тази аномалия изминалата година се нарежда като втората най-топла календарна година.


В Европа водач в тази класация е 2022 г., с отклонение от 1,2°C над средното за периода 1991 – 2020 г. Като 2022 г. е малко по-топла от 2014, 2015 и 2019 г., които имаха средни температури между 0,74 и 0,79°C над средните. За последните 10 години скоростта на повишение на средните европейски температури е около 0.45 °C или повече от два пъти спрямо скоростта на  повишение на глобалната средна температура. Неслучайно Световната метеорологична организация обяви, че


Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята. 


Трябва да се отбележи, че тази наднорменост се увеличава от изток на запад и за голяма част от западноевропейските страни 2022 г. беше най-топлата година, поне от 1950 г. насам, според данните на Коперник (C3S). А в някои страни 2022 г. е била и най-топлата година в



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион