Свързани новини

05.01.2021 11:12

Рекорден срив в производството на ток

Видян 2298 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С над 3.3 млн. мегаватчаса по-малко електроенергия е произведена в България през 2020 г. спрямо предходната година. Това е спад от 7.6% на годишна база и представлява толкова енергия, колкото е произвела държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" през цялата минала година. Или казано по друг начин: има огромен спад в производството на ток, какъвто не е регистриран през последното десетилетие, съобщава Капитал.


Това обаче не е свързано толкова с ограниченията заради COVID-19 - при първото затваряне на икономиката през пролетта, което беше и по-значително като обхват, Електроенергийният системен оператор дори отчете повишение в натоварването на системата. А и общото потребление на електричество за годината е само с 2.4% (920 хил. мВтч) по-малко спрямо 2019 г.


Основната причина за намаленото производство се оказва фактът, че българският ток става все по-малко атрактивен за чуждите пазари.


Данните на Електроенергийния системен оператор към 27 декември показват, че изнесената от страната електроенергия е с 41.2% по-малко спрямо 2019 г. Така реализираният зад граница български ток през 2020 г. е бил едва 3.4 млн. мВтч, което е рекордно ниска стойност поне за последните 15 години, за които има публични данни. По-важното е, че не става дума за извънредно събитие, а за тенденция, която продължава вече няколко години - през 2018 г. например изнесената електроенергия е била почти 7.8 млн. мВтч, или с 230% повече от сегашния резултат.


Причината за драстичното свиване на износа на ток не е в липсата на производство, дори напротив - самото производство намалява, тъй като няма къде да бъде пласирана електроенергията. А това се дължи на високата й цена. През 2020 г. България често беше държавата с най-високи борсови цени на тока в цяла Европа и съответно търговците нямаше как да продават енергията зад граница.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.