Свързани новини

03.09.2020 12:09

Съдът остави ТЕЦ Марица изток 2 да работи, въпреки че замърсява дори съседна Гърция: Грийнпийс

Видян 3443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Административният съд в Стара Загора потвърди, че ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД замърсява въздуха и на съседна Гърция, но не отмени разрешението централата да работи безсрочно без да спазва новите норми за вредни емисии на Европейския съюз. Съдът заключи, че действия от администрацията се изискват само при “значително” замърсяване на територията на съседната държава, предаде 3e-news.net.

„Научната общност отдавна е на мнение, че няма безопасна граница на замърсяването на въздуха и доказателствата са безспорни, че изгарянето на въглища има негативно въздействие върху човешкото здраве и околна среда на стотици километри от източника. Явно ще трябва да почакаме още, докато и в България се признае, че засегнатите в съседните държави имат право на информация и участие в процедурите по издаване на разрешения на такива инсталации.“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

Делото беше заведено от „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“ в началото на 2019 г., тъй като двете организации обжалват разрешителното за работа на теца и настояват обществото да получи яснота как ползите от съществуването на една остаряла въглищна централа надминават разходите за нейното обновяване.

Без всякаква аргументация съдът приема за достоверен доклада на консултанта Амек Фостър Уилър, с който централата твърди, че спазва законовите изисквания. Този доклад разглежда два подхода за оценка на ползите за околната среда и човешкото здраве от намаляването на емисиите на ТЕЦ „Марица изток 2“, но приема резултатите само от подхода, при който те са близо 100 пъти по-ниски. Така съдът легитимира твърдението на централата, че ползите за околната среда и човешкото здраве, ако спазва еко нормите, са несъразмерно по-ниски от разходите.

Адвокат Регина Стоилова коментира „Изключително обезпокоително е, че съдът кредитира подход, при който операторите могат просто да не оценят определени ползи за околната среда и въз основа на такъв анализ им се разрешава да нарушават екологичните стандарти. Това означава, че всяка централа може да работи без да спазва нормите, което поставя под риск човешкото здраве.“

Съдът подкрепи и администрацията, която получи зелена светлина да продължи да издава разрешителните на централите, без да се взема предвид наднорменото замърсяване в района. Гълъбово е единственото място в ЕС, в което все още


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични