Свързани новини

23.01.2023 05:53

Разследванията за къщата в Барселона и кюлчетата ще приключат до месец и нещо: Гешев

Видян 999 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И двете разследвания (за къщата в Барселона и кюлчетата в жилище, ползвано от Бойко Борисов, б.а.) предстои да приключат в разумен срок до месец, месец и нещо. Чакат се отговори от Кипър и една банка от ЕС, каза пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.


"Като рефлекс ми е да отговарям - кюлчета, Барселона, кюлчета, Барселона", оплака се той. Гешев посочи, че прокуратурата процедира по един и същи начин спрямо всички лица. "Стандартът е еднакъв спрямо всички", допълни той.


В началото на юли стана известно, че прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата злато, снимани в чекмеджето в спалнята на Борисов, са купувани и продавани. За прокуратурата кюлчетата са "жълтите правоъгълни предмети", а информацията за този извод е базирана на данни от Министерството на икономиката и Българската народна банка (БНБ). Впоследствие се разбра, че прокуратурата е направила петорна експертиза, която показала, че снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в правителствената резиденция Бояна, на които се вижда чекмедже с евробанкноти и златни кюлчета са манипулирани. Този извод беше опроверган още през 2020 г. от независима експертиза.


Разследването на къщата в Барселона започна в края на 2019 г. и е свързано с международно пране на пари в големи размери чрез луксозен жилищен имот и магазин в каталунската столица. Беше обявено, че в него замесените до един имат връзка с Борисов. През февруари миналата година стана ясно, че испанските власти са изпратили на ДАНС доклад по него и то вече е прехвърлено в България. Досега прокуратурата не е напреднала особено, освен твърденията й, че е разпитала всички споменати в казуса, без на никого да е повдигнала обвинение и че превежда друг испански доклад, получен от нея.


Попитан има ли нещо общо между разследването срещу Нексо и това за къщата в Барселона, Гешев отговори: "И по двете разследвания става въпрос за пране на пари. И двете разследвания са с международен характер. В единия случай става въпрос за къща, в другия за милиарди. И двете са сложни разследвания. За да се приключат трябва съдействие от нашите партньори".


Той коментира и предложените промени в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. „Това не е механизъм за разследване, а механизъм за отстраняване и овладяване на съдебната власт”, убеден е Гешев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец