В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари

Свързани новини

12.12.2022 09:26

Разследването Барселонагейт се бави заради Кипър: Гешев

Видян 1467 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разследването Барселонагейт не приключва и на втората си година заради съдебните власти на Кипър. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев пред БНР. От Кипър прокуратурата чака отговори на съдебна поръчка. Молбата за правна помощ до островния член на ЕС - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър, беше пратена едва средата на февруари.


Делото, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бе образувано от спецпрокуратурата през ноември 2020 г. и след закриването й през юли бе прехвърлено в Софийската градска прокуратура.


Месеци преди последните дни на спецпрокуратурата оттам престанаха да дават информация по случая. От Софийската градска прокуратура също мълчат.


В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари. После официалният превод бе готов и бе обявено, че полученото от Испания ще се анализира. За тези 219 страници се разбра веднага, след като МВР получи материал от испанската полиция.


Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването. Заключенията на испанските власти, изпратени на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая Барселонагейт са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казваше в документа.


От Испания все още се чакат отговори и по втора заповед за разследване. Двете заповеди бяха пратени едва в края на 2021 г., година след образуването на делото. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.12.2022 10:32

    Вярва ли някой на каскета?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.