Присъединяването на шест нови държави членки ще изведе групата на БРИКС далеч пред основния ѝ съперник Г-7 в икономическо отношение, показват изчисления, базирани на глобални данни.

Свързани новини

02.09.2023 17:00

Разширеният състав на БРИКС ще съставлява почти 40% от световната икономика

Видян 12054 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Присъединяването на шест нови държави членки ще изведе групата на БРИКС далеч пред основния ѝ съперник Г-7 в икономическо отношение, показват изчисления, базирани на глобални данни.

Понастоящем БРИКС се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но през януари следващата година в нея ще влязат Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Общият брутен вътрешен продукт (БВП) на разширения БРИКС по паритет на покупателната способност (ППС) ще бъде приблизително 65 трилиона долара. Така делът на блока в световния БВП ще нарасне от сегашните 31,5 % на 37 %. За сравнение, делът на групата на развитите икономики Г-7 в момента е около 29,9 %.


Освен това, с присъединяването на новите членове, на страните от БРИКС ще се пада почти половината от световното производство на храни. През 2021 г. реколтата от пшеница в групата възлиза на 49% от общата реколта в света. Делът на Г-7 е 19,1%. БРИКС ще има предимство и по отношение на производството на метали, използвани във високотехнологичната индустрия. На 11-те държави ще се падат 79 % от световното производство на алуминий, срещу едва 1,3 %, контролирани от Г-7. При паладий разликата е 77 % за БРИКС срещу 6,9 % за Г-7.

Разширената група БРИКС ще отговаря за около 38,3 % от индустриалното производство в света срещу 30,5 % за Г-7. Последните обаче ще запазят предимството си по отношение на износа с дял от 28,8 % срещу 23,4 % за БРИКС.


Саудитска Арабия има най-голямата икономика сред новите страни членки на БРИКС. Нейният БВП в доларово изражение в края на 2022 г. се оценява на 1,1 трилиона долара. В същото време ОАЕ ще бъдат сериозно допълнение към блока благодарение на статута си на основен износител. Износът на стоки на ОАЕ през 2022 г. възлиза на близо 600 млрд. долара.

Като цяло на 11-те държави от БРИКС ще се падат 48,5 млн. кв. км, което представлява 36% от площта на света. Това е повече от два пъти повече от площта на държавите от Г-7. Общото им население ще възлиза на 3,6 милиарда души, което представлява 45% от общото население на земното кълбо и е повече от четири пъти над това на Г-7.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог