Разходите за храна в Обединеното кралство

Свързани новини

25.06.2023 07:36

Разходите за храна в Обединеното кралство остават упорито високи

Видян 22810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията при хранителните стоки в Обединеното кралство започна да намалява, тъй като две отделни проучвания показват, че ръстът на цените на храните може би е преминал своя пик, съобщи Bloomberg.

Инфлацията при хранителните стоки в страната се понижи за трети пореден месец през юни, но все още остава на ниво от 16,5 %, което е спад спрямо 17,2 % през предходния месец, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Kantar.

По данни на Kantar инфлацията е на шестото си най-високо ниво от финансовата криза през 2008 г. насам. Най-голямо е увеличението на цените на яйцата, сосовете за готвене и замразените картофени продукти.

Според друго проучване, проведено от Lloyds Bank, разходите за производство на храни в Обединеното кралство са намалели през май за първи път от 2016 г. насам.

Ръстът на цените на хранителните продукти достигна 19,1% през април, което е най-високият темп от повече от 45 години, според Службата за национална статистика (ONS).

По-рано управителят на Английската централна банка Андрю Бейли предупреди, че облекчаването на инфлацията може да отнеме повече време от очакваното.

"Продължаващото свиване на цените явно тежи на нацията", заяви Фрейзър МакКевит, ръководител на отдел "Търговия на дребно и потребителски анализи" в Kantar. "От петте най-големи финансови притеснения, които потребителите имат, повишаването на цените на хранителните стоки е единственото, което ги тревожи повече сега, отколкото в началото на тази година."

Проучване на Lloyds показа, че индексът, който следи разходите на производителите на храни и напитки, е спаднал за първи път от повече от седем години. Според Анабел Финлай, управляващ директор на отдел "Храни, напитки и развлечения" в Lloyds Bank Commercial Banking, обаче "ще мине известно време, преди да видим ползите от това по отношение на цените на рафтовете".

"Това отчасти се дължи на дългосрочния характер на договорите между производителите и търговците на дребно, както и на по-широките сегменти на производствената верига", добави тя.

По-рано официални представители на Обединеното кралство се срещнаха с шефове на супермаркети, за да преговарят за намаляване на цените, като ги увериха, че всяка схема за подпомагане на намаляването на цените на храните за потребителите ще бъде доброволна.

Миналата седмица Кен Мърфи, главен изпълнителен директор на най-голямата британска верига супермаркети "Теско", посочи някои признаци на охлаждане на инфлацията при хранителните стоки, след като компанията намали цените на хляба, макаронените изделия и броколите, но призна, че "е малко вероятно цените да се върнат на нивото, на което бяха".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.