От ДПС и ГЕРБ застанаха зад двете отделни предложения, но Йордан Цонев предупреди, че реформите и най-вече създаването на нов орган не е никаква гаранция, че корупцията ще бъде преборена:

Свързани новини

07.12.2022 15:13

Разделят КПКОНПИ на 2 и вкарват разследващ инспектор

Видян 1975 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Депутатите приеха на първо четене 2 Закона за противодействие на корупцията, внесени едновременно от МС и ПГ на Продължаваме промяната (ПП). Дебатите отнеха 4 ч. и целия пленарен ден.


Промените на ПП, които разделят КПКОНПИ на 2 отделни комисии - за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, бяха приети със 138 гласа "за", 31 "против" и 14 "въздържал се".
Поправките на МС, които създават 5-членна Комисия за противодействие на корупцията и длъжност "разследващ инспектор" бяха приети със 113 гласа "за", 3 "против" и 95 "въздържал се".


Предлага се новият орган да има разследващи функции и да може да обжалва пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство по изпратени от нея преписки. Предвидено е съставът му да се състои от: 2 членове, избирани от НС; 1 назначаван от президента и по 1, избиран от общите събрания на ВКС и ВАС. Шефът ще се сменя на ротационен принцип с мандат от по 1 г., всеки член ще е председател.


Общият мандат на Комисията е 5 г., без право на повторен.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков настоя за изготвяне на списък с кандидатите за органа, който трябва да бъде разгледан преди второто четене.



 Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков обяви, че това е един от най-важните законопроекти:

"Той не е само условие за получаване на второто плащане за Плана за възстановяване. Не трябва да се подкрепя само, защото е нужно за влизането ни в Шенген, а реално адресира най-големия проблем в България с корупцията".

От ДПС и ГЕРБ застанаха зад двете отделни



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 долни ментета 07.12.2022 22:21

    Колко пъти реорганизират и създават нови органи за корупция по върховете и не само, че нищо положително не се случва, а напротив корупцията по върховете расте главоломно и даже е наложителна за да заемеш отговорен държавен пост. Колко стотици милиони глътна раздутия шуробаджанашки състав на КПКОНПИ, а работа за пет пари не са свършили. Пълна трагедия, пълна шашма и източване на средства

  • 001 Anonimen 07.12.2022 15:26

    И на 20 да я разделят, оня комунистически чугун Б. Рашкof нямя да я оглави. По вероятно е да оглави списъка с проверяваните от КПКОНПИ лица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева